RETSEPTID! Maitsvad lihavabad jõulud – hõrgud ja tervislikud taimsed jõuluroad
Jõulud on hoolimise ja rahu aeg. Et jõulutunnet ja -soojust jagada, veedame jõulud koos lähedastega. Jõulude aegu püüame ikka abivajajaid ja endast nõrgemaid aidata. Miks mitte proovida seekord jätta jõululauale seapraad ja sült panemata ja teha heategu loomadele, keskkonnale ja oma tervisele ning veeta jõulud lihavabalt, hoides ja väärtustades elu.
Lihavabad toidud sobivad nii taimetoitlastele ja veganitele, kui ka neile, kes soovivad lihtsalt oma jõululauale vaheldust ja tahavad seekord proovida midagi uut. Pakume välja mõned mõnusad retseptid, millest saad kokku panna soovi korral terve pühadelaua menüü või lisada mõne neist oma traditsioonilisele peolauale.
Taimsed verivorstid
Koguseliselt tuleb umbes 8-10 pirakat verivorsti
10 kuhjaga spl keedetud odratangu
4 spl õli praadimiseks
3 sibulat
näpuotsaga soola
2 tl majoraani
1 tl jahvatatud muskaatpähklit
näpuotsaga rosmariini
näpuotsaga kaneeli
sojakastet vastavalt maitsele
2 purki musti ube (kokku 800 g) (sobivad ka teist värvi konservoad ning olen ka ilma ubadeta teinud)
4 spl jahu
8 – 10 nori lehte
Keeda odratangud magedas vees pudruks (umbes ¾ kruusitäis tange). Vala kuumale pannile õli ning lisa peeneks hakitud sibul. Prae paar minutit ja lisa natuke soola. Prae veel paar minutit. Seejärel lisa majoraan, muskaatpähkel, rosmariin ja kaneel. Sega ning lisa sojakaste. Prae veel minutike. Võta pann tulelt. Lisa pannil praadinud segu tangupudrule. Sega korralikult läbi. Kurna ja loputa mustad oad, tee näppudega pudruks ja lisa tangupudrule. Lisa ka jahu ning vastavalt maitsele sojakastet. Sega kõik väga korralikult läbi. Maitse ja lisa vajadusel sojakastet.
Võta nori leht, määri karedamale poolele ühtlaselt umbes 1,5 supilusikatäit täidist. Keera leht pikaks vorstikeseks. Jätka, kuni täidis on otsas.
Määri vorstikesed pealt õliga ja aseta kuuma ahju 200 kraadi juurde umbes 15-minutiks küpsema. Jälgi, et vorstid katki ei küpseks. Kui see hakkab juhtuma, võta need ahjust välja, nad on selleks ajaks kindlasti valmis. Katki küpsenud vorstid on endiselt väga maitsvad, lihtsalt mitte nii nägusad.
Allikas:
Foto: Pille Petersoo, Nami-nami.ee
Neile hapukapsastele on lisatud värvi ja maitse jaoks veidi tomatipüreed ning sibulat-paprikat.
1 kg hapukapsast
140 g kontsentreeritud tomatipastat
4 sl suhkrut
2 tl soola
2 sibulat
1 punane paprika
3 dl vett
Pane kõik komponendid potti, sega läbi. Kata haudepott kaanega ja hauta tasasel tulel pliidi peal või 180-kraadises ahjus umbes tund aega.
Eemalda potilt kaas, sega kapsas läbi ning hauta veel pool tundi.
Tegin nii: Lõikusin kartulid ja tomatid võimalikult õhukeseks, hakkisin peeneks küüslauguküüne. Panin nii palju kartulilaaste ahjuvormi, et põhja ära kataks. Raputasin veidi soola ja tüümiani ning natuke õli, segasin korralikult läbi. Ladusin vormis olevad kartulilaastud korrapäraselt nii, et põhi oleks kaetud, raputasin peale natuke hakitud küüslauku, mille peale ladusin tomativiilud, raputasin veidi pipart. Ladusin uue kihi kartulilaaste, seekord pintsedasin laastud õliga üle, raputasin soola, tüümiani, hakitud küüslauku, tomativiilud, millele pipart. Võid ka kõik kartulilaastud enne vormi ladumist eraldi kausis õli ja maitseinetega kokku segada ja siis ei pea eraldi pintseldamise ja maitsestamisega jändama, ainult ladumise vaev. Jätkasin kihtide ladumisega, kuni koostisosad otsa said. Kõige peale jätsin kartulilõigud. Lükkasin vormi 200 kraadisesse ahju. Lõpupoole panin kartulitele peale väiksese küpsetuspaberi tüki, et pealmised kartulid ära ei kõrbeks. Suurepärane kõrvalroog ka pühadelauale, mahlane, rasvane ja krõbe.
Allikas:
6-8 inimesele
Valmistamisaeg 15 minutit
3 sl õli
2 x 400 g purk kikerherneid
2-3 küpset avokaadot
1 küps granaatõun või karbike kirsstomateid
2 potsikut sojamajoneesi (poes nimega “Soja salatikaste”)
1 keskmine jääkapsapea või hiina kapsast
1-2 sl karripulbrit
3-4 sl sojakastet
pundike värsket basiilikut
Vala kuumale pannile natuke õli ning lisa kurnatud kikerherned. Prae neid 2-3 minutit, lisa karripulber ja sojakaste. Sega kõik läbi ja prae veel minut. Lisa sojamajonees, sega ja prae minutike. Eemalda pann tulelt ja lase segul natuke jahtuda. Eemalda avokaadolt kivi ja tükelda. Lõika granaatõun pooleks ja eemalda ettevaatlikult teelusikaga seemned (ettevaatust, pritsib!). Granaatõuna asemel saad ka kirsstomateid kasutada. Haki jääkapsas. Sega praetud kikerherned ülejäänud koostisosadega läbi ning lisa värske rebitud basiilik. Soovi korral viimistle maitset veel natukese sojakastmega.
15-20 pehmet keskmise suurusega kivideta datlit (olenevalt sellest, kui magusat jäätist soovid, võid datlite kogust vähendada või suurendada)
1 purk (400 ml) kvaliteetset kookoskreemi (või lahjema jäätise jaoks kookospiima)
ühe topeltespresso jagu külma (kanget) kohvi (u 60 ml) (eelnevalt jahutatud)
100 ml vett
Lisa blenderisse datlid, vesi ja kohv, blenderda mõned minutid, kuni segu on ühtlane. Lisa kookoskreem ja blenderda minutijagu, kuni segu on täiesti ühtlane. Kui kasutad jäätisemasinat, vala segu masinasse ja valmista jäätis masina juhiste järgi. Jäätisemasina puudumisel tõsta blenderi kann jäätiseseguga sügavkülma, võta järgmise paari-kolme tunni tagant umbes iga poole tunni tagant sügavkülmast välja ja blenderda jäätist kümmekond sekundit. Paari-kolme tunni möödudes vala segu karpi ja jäta enne serveerimist veel mõneks ajaks sügakülma. Kui blender sügavkülma ei mahu, siis tõsta segu kohe peale valmistamist kaussi või muusse anumasse ning pane sügakülma, segades seda iga poole tunni tagant saumiksriga.
Allikas: retsepti tervisefännidest maiasmokkadele: peaaegu kõigevaba hõrk šokolaadi-vaarika toorkook ning tervislike ja teistmoodi piparkookide retsepte.