Vürtsid on kõik kuivatatud taimed või taimeosad. Vürtsideks võivad olla marjad (pipar, piment), lehed (salvei), koor (kaneel), juured (ingver, kurkum), viljad (tšilli, vanill), õiepungad (nelk), seemnetuumad (muskaat).
Pole muidugi reeglit ilma eranditeta: küüslauku peetakse loomulikult vürtsiks, kuigi seda kasutatakse värskelt. Sama kehtib ka selleri kohta, mida tarvitatakse nii vürtsina kui ka värske köögiviljana.
Kui olla täpne, siis tuleks mainida ka mett, šokolaadi ja kohvi, mida kasutatakse tihti magustoitude maitsestamiseks, ning universaalset maitseainet soola, mis on tegelikult keemiline ühend naatriumkloriid.
Et aga mitte juuksekarva lõhki ajada, tähistab mõiste vürts üldiselt kuivatatud (ilma edasise töötlemiseta) taimeosi, mida neis sisalduvate iseloomulike lõhna- või koostisainete tõttu kasutatakse toitude maitsestamiseks ning mida võib tarvitada mitmesuguste tervisehädade ja haiguste ärahoidmiseks, leevendamiseks või ravimiseks.
Allikas: Tablettideta terveks