Võitja toidulaud III: viis gluteeni- ja laktoosivaba supersmuuti retsepti
Maailma esireket Novak Djokovic seletab oma raamatus " Võitja serv", kuidas ta gluteenivaba menüüga suurepärase füüsilise ja vaimse vormi saavutas. Tänases loos pakub ta kolme supersmuuti retsepti, mis annavad energiat ja parandavad tervist.
Loe ka lugu “Võitja toidulaud I: toit on informatsioon. 4 reeglit teadlikuks toitumiseks” ja “Võitja toidulaud II: sa oled see, mida sööd. Ja kui palju sa sööd”
Mango-kookosesmuuti (neljale)
Vaja läheb:
2 klaasi sügavkülmutatud magot
1 sügavkülmutatud banaan
1 sl mandlivõid
1 sl kookoshelbeid
1 klaas lehtkapsalehti, rootsud eemaldatud
2 klaasi riisipiima
Valmistamine:
Püreestage suuremas blenderis mango, banaan, mandlivõi, kooskoshelbed, lehtkapsalehed ja riisipiim. (Kui vaja, jätke blender vahepeal seisma, kraapige anuma külgedelt toidupalad kokku ja püreerige edasi.) Valage nelja klaasi ja serveerige kohe.
Maasika-banaanismuuti (neljale)
Vaja läheb:
2 klaasi sügavkülmutatud maasikaid
1 sügavkülmutatud banaan
1 sl mandlivõid
1 klaas värsket spinatit
2 klaasi magustamata mandlipiima
Valmistamine:
Püreerige suuremas blenderis maasikad, banaan, mandlivõi, spinat ja magustamata mandlipiim, kuni segu on ühtlane. (Kui vaja, jätke blender vahepeal seisma, kraapige anuma külgedelt toidupalad kokku ja püreerige edasi.) Valage nelja klaasi ja serveerige kohe.
Mustika-mandlismuuti (neljale)
Vaja läheb:
2 klaasi sügavkülmutatud mustikaid
1 sügavkülmutatud banaan
2 sl mandlivõid
1 klaas värsket spinatit
2 klaasi magustamata mandlipiima
Valmistamine:
Püreerige blenderis mustikad, banaan, mandlivõi, spinat ja mandlipiim, kuni segu on ühtlane. (Kui vaja, jätke blender vahepeal seisma, kraapige anuma külgedelt toidupalad kokku ja püreerige edasi.) Valage nelja klaasi ja serveerige kohe.
Šokolaadi-mandlivõismuuti (neljale)
Vaja läheb:
3 sügavkülmutatud banaani
2 sl orgaanilist šokolaadisiirupit
2 sl mandlivõid
1 klaas lehtkapsalehti, rootsud eemaldatud
½ klaasi jääkuubikuid
½ klaasi magustamata mandlipiima
Valmistamine:
Püreerige suuremas blenderis banaanid, šokolaadisiirup, mandlivõi, lehtkapsalehed, kuni segu on ühtlane. (Kui vaja, jätke blender vahepeal seisma, kraapige anuma külgedelt toidupalad kokku ja püreerige edasi.) Valage nelja klaasi ja serveerige kohe.
Vanilli-mandlismuuti (neljale)
Vaja läheb:
3 sügavkülmutatud banaani
2 sl mandlivõid
1 tl orgaanilist vanilliekstrakti
1 sl mett1 klaas värsket spinatit
½ klaasi (või soovi korral vähem-rohkem) jääkuubikuid
1 ½ klaasi magustamata mandlipiima
Valmistamine:
Püreerige suuremas blenderis banaanid, mandlivõi, vanilliekstrakt,mesi, spinat, jääkuubikud ja mandlipiim, kuni segu on ühtlane.(Kui vaja, jätke blender vahepeal seisma, kraapige anumakülgedelt toidupalad kokku ja püreerige edasi.) Valage nelja klaasija serveerige kohe.
Autor: Novak Djokovic, tipptennisist
Allikas: “Võitja toidulaud I: toit on informatsioon. 4 reeglit teadlikuks toitumiseks” ja “Võitja toidulaud II: sa oled see, mida sööd. Ja kui palju sa sööd”.
Novak Djokovic tutvustab meile oma gluteenivaba menüüd ja harjutusi, mis aitasid tal parandada nii füüsilist kui ka vaimset vormi ja tõusta tennisemaailma absoluutsesse tippu.
2011. aastal tegi Novak Djokovic meeste profitennises ajalugu: ta võitis kümme tiitlivõistlust, kolm suure slämmi turniiri ja 43 järjestikust kohtumist. Tähelepanuväärne on aga see, et vaid paar aastat varem ei õnnestunud tal üldjuhul ühtegi turniiri edukalt lõpetada. Kuidas suutis valude, hingamisraskuste ja vigastuse küüsis vaevelnud sportlane tõusta maailma esinumbriks? Vastus on hämmastav: ta hakkas teistmoodi sööma!
Novak Djokovic soovitab ka lugejal proovida, kuidas on võimalik tervist ja elu toitumise abil paremaks muuta. Lisaks nädalamenüüle ja retseptidele jagab sportlane soovitusi ka söömisviisi, stressi vähendamise võimaluste ja füüsilise vormi parandamise kohta.
Selleks et parandada oma tervist ja enesetunnet, ei pea olema maailmakuulus sportlane. Igaüks saab juba selle raamatu abil algust teha uue ja parema eluga.