1. Söö selleks, et elada, mitte ära ela selleks, et süüa. See on üks väga vana tõde, mille inimesed kipuvad tihtilugu unustama.
2. Dieedi puhul on oluline see, et inimene asuks seda pidama vabatahtlikult ja teadlikult – ühe aine või mitme aine menüüst välja jätmine nädalate kaupa – võib tekitada kehas palju rohkem füüsilisi muutusi kui maast-madalast kujunenud toitumisharjumused.
3. Vale dieet on tervisele niisama ohtlik kui vale ravim. Võibolla isegi ohtlikum, sest ühekordne vale ravimi võtmine toob kaasa küll mürgituse, kuid taastumine toimub enamasti ilma eriliste tüsistusteta. Vale dieedi pidamine toob aga kaasa tervete organite funktsionaalseid häireid.
4. Terve inimene peaks alates täiskasvanuks saamisest sööma ainult siis, kui tuntakse nälga.
5. Taimne toit koos vähese loomse valguga (piim, kana, munad) on kõige tõhusam toitumisviis, kui soovitakse vältida haigusi.
6. Toidu hulk ei tarvitse olla suur, kui päevamenüü õigesti üles seada ja iga suutäit hästi läbi mäluda, tehes seega esimese seedimisakti juba suukoopas, toidu korralikult süljega läbi immutades.
7. Üleliigne magusa, eriti rafineeritud magusa kasutamine ei too kellelegi kasu, ennem ikka kahju.
8. Hommikuti tõustes ja õhtul enne magama heitmist on soovitav juua klaas magustamata taimeteed või puhast vett, kuhu võib lisada pisut sidrunimahla.
9. Vitamiinid on asendamatud toiduosised. Suur viga meie oludes on toidu mittevastavus energeetilistele vajadustele. Tõusnud on puhastatud toiduainete osakaal, mis annavad küll kaloreid, kuid ei anna mikroelemente, fermente, aminohappeid ega vitamiine.
10. Väldi suures koguses küpsetatud, praetud, põletatud ja suitsutatud toitude söömist, milles on tihti tekkinud toksilised ühendid ja kantserogeensed ained.
Allikas: Vigala Sass “Minu raviraamat”
Loe lisaks: Dr Adik Levin: mis on tervislik toitumine?
Inspireeriv lugu: tervislik toitumine aitas paraneda multiskleroosist
Parem seedimine: millised toiduained sobivad koos söömiseks, millised mitte?