Fakte toorkakaost ehk miks armastada šokolaadi?
Toorkakao on oma keemilise koostise poolest kõige komplekssem supertoit, sisaldades üle 300 identifitseeritud keemilise ühendi ja 1200 maitse koostisosa. Toorkakao tekitab nii füüsilise kui emotsionaalse heaolutunde. Kõikidest maailma toitudest on just toorkakaos kõige suurem antioksüdantide sisaldus. Kordi rohkem kui rohelisel teel, punasel veinil, goji -marjal, acai -marjal ja mustikatel kokku. Antioksüdandid kakaos on väga stabiilsed ja inimese ainevahetusele kergesti omastatavad. Antioksüdandid aitavad meid kaitsta vananemisega seotud tervisehädade eest ning kaitsevad meie DNA-d vabade radikaalide kahjustuste eest.
Kakao kasulikkusest
Toorkakao on hea kiudaineteallikas ning sisaldab palju E- ja C-vitamiini, lisaks kehas mõnutunnet tekitavaid aineid (sh trüptofaani, 5-HTP-d, serotoniini, dopamiini, fenüületüülamiini ja anandamiidi). Samuti on toorkakao oad number üks magneesiumiallikas. Magneesium toetab südant, aitab kaasa ajutegevusele ja seedimisele, lõdvestab lihaseid, aitab menstruaalvalude korral, aitab luid tugevdada, suurendab painduvust ning aluselisust. Kui kehal on piisavalt magneesiumi, paraneb keha verevarustus ja sellega koos ka hapniku tasakaal ning toitainete kättesaadavus kogu kehas. Magneesiumipuudulikkust on seostatud ka südamehaigustega.
Tooršokolaad
Seda šokolaadi saad teha iga päev ning selle retsepti puhul pole karta, et üle sööd või see sulle halba teeb. Kõik on viimase peale timmitud tervislik, aga samas ka hiiglama maitsev!
- 1 tass toorkakaod
- 1 tass palmi- või kakaovõid sulatatult
- ½ tassi kookosõli
- ½ tassi vedelat magustajat (mesi, agaavisiirup)
- 2 sl tahinit (soovi korral)
- Soovi korral lisa: pähkleid, seemneid, kuivatatud marju, tükeldatud kuivatatud puuvilju, supertoitu, nagu makat, spirulinat, õietolmu vürtsiks näpuotsatäis Himaalaja soola ja surts tšillit
Toorkakao maitsele sügavust saad vürtsidest, nagu kaneel, kardemon, nelk.
Täida pott veega ja aja vesi keema. Sulata veevannil kookosõli, palmi- või kakaovõi. Lisa mesi ja tahini. Sega ühtlaseks massiks. Soovi korral lisa vürtsid ja sool. Vala mass küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Raputa peale pähkleid, seemneid, marju. Aseta ahjuplaat hangumiseks jahedasse. Kuna tooršokolaad kipub kergesti sulama, hoian teda külmikus või sügavkülmas. Nii on hea alati värske šokolaad võtta. Mõnusat nautimist!
Allikas: Terje Mander “Restart”, kirjastus Pilgrim