Varasemad uuringud on näidanud, et suitsetamise vähendamine, liikumise suurendamine ning normaalne kehakaal vähendavad vanematel inimestel Alzheimeri tõve ning kognitiivsete omaduste halvenemise riski.
Tulemused näitasid, et inimesel, kes sööb kala küpsetatult või keedetult, mitte praetult, on kognitiivse aju osa suurenenud. Uuring baseerub 260 terve vanema inimese andmete analüüsimisel, kes olid andnud infot oma toitumise kohta ning läbinud magnetresonantstomograafia uuringu. Küsitluses täpsustati, mis kala inimene sööb ning kuidas ta seda valmistab.
Tulemus näitas, et neil, kes sõid küpsetatud või keedetud kala vähemalt kord nädalas, oli mälu eest vastutava ajuosa võimekus 4,3 protsenti suurem ning kognitiivne suutlikkus 14 protsenti parem.
Allikas: www.kaaluabi.ee