Oleme kõik kuulnud, et inimene peaks päevas tarbima vähemalt kaks liitrit vett, seda nii toidu kui joogiga. Kuid pahatihti ei kutsu paljas kraanivesi end jooma. Kuidas siis ikkagi saavutada see, et tarbiksid piisavalt vedelikku ning samas oleks see ka maitsev ja värskendav?
Alternatiiv harilikule kraaniveele on vesi, mis on maitsestatud mõnusate ja mahlaste viljadega ning põnevate maitsetaimedega. Kui värskeid marju parasjagu saada ei ole, võid kasutada ka sügavkülmutatud marju, ka nendega on võimalik saada põnevaid maitseid. Maitsetaimedest on kindlasti eelistatuim valik piparmünt, kuid võid proovida ka melissi, basiilikut või rosmariini. Valik on lai ja eks igaüks leiab endale sobivaima just katsetamise teel.
Kõige parem oleks maitsevett valmistada klaasist purki (plastmassist nõud ära kasuta, loe plastiku ohtudest siit), siis saad lisaks hõrgule joogile nautida ka silmailu. Kindlasti tuleb enne vee valmistamist marjad, puuviljad ja maitsetaimed korralikult pesta ning tsitruselised ka vajadusel koorida.
Igaüks võib vastavalt oma maitseelistustele kokku panna erinevaid vilju, kuid pakume ka omalt poolt välja mõne põneva maitsevee idee.
Arbuusivesi rosmariiniga
Pane purki rosmariinioks, mulju kergelt. Lisa arbuusi tükke, mõned jääkuubikud ja vesi. Sega korralikult läbi ning lase külmikus mõni tund seista. Nii tulevad maitsed võimalikult hästi välja.
Õunavesi kaneeli ja vaniljega
Lõika suur õun kuubikuteks, lisa pool värsket ja seemnetest puhastatud vaniljekauna ning 1-2 keskmist kaneelikoort. Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega. Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.
Kurgivesi piparmündiga
Aseta purki piparmündi lehti ja mulju neid kergelt puulusikaga. Täida 1/4 purki kurgitükkidega, mida oleks hea samuti pisut muljuda. Lisa soovi järgi jääkuubikuid, täida purk veega ning lase tund või paar jahedas seista.
Laimi ja ingveri jook
Lõika 1-2 laimi viiludeks, soovi korral võid ka ühe laimi mahla purki pigistada. Lisa umbes teelusikatäis hakitud värsket ingverit, mulju neid õrnalt puust lusikaga, et mahl paremini välja tuleks. Lisa soovi korral jääd, täida purk veega ning lase paar tundi jahedas seista.
Valmis maitseveed säilivad külmkapis 2-3 päeva. Kui soovid pisut magusamat jooki, siis lisa maitseveele veidi mett või agaavisiirupit.
Autor: Katrin Oidra