Ava külgmenüü

RETSEPTID! Rohelised road metsikutest taimedest – küllaga vitamiine ja värsket energiat

Holistilise eluviisi viljeleja ja joogaõpetaja, Polli Talu Loomingulise Keskuse perenaine, koerograaf ja suurepäraste toitumisraamatute autor Marika Blossfeldt jagab Alkeemia lugejatega oma tarkust metsikute taimedede väekast mõjust meie tervisele ning pakub välja ka kolm maitsvat kevadist vitamiinidest pakatavat rohelise roa retsepti.

Ajurveeda õpetab meid tervise säilitamiseks elama aastaaegade ja looduse tsüklitega harmoonias. Pärast külma talve ja raskemate soojendavate toitude söömist on kevad parim aeg puhastumiseks. Hiina meditsiin õpetab meid kevadel eriti maksa eest hoolitsema, milleks on head vahendid näiteks kõik mõruda maitsega söödavd lehed.

Üks mulle rõõmu pakkuvaid tegevusi on korjata kevadel söödavaid metsikuid taimi, mis minu talu lähedal kasvavad. Metsikutel taimedel on enamasti palju kõrgem toitainetesisaldus, kui aias kasvavatel taimedel. Minu lemmikud on karulauk, naat, kortsleht ning võilille-, nurmenuku- ja metsmaasikalehed. On nii kaunis, kuidas kastepiisad pärlitena kortslehe kurdudes säravad, nii hurmav, kuidas lõhnab varakevadine kaurulauk ja nii imeline tunne kui puudutad nurmenuku sametist lehte. Metsikutest taimedest saab valmistada võrratu kevadsalati, mis on täis vitamiine, mineraalaineid, antioksüdante ja klorofülli. Salatit võib kaunistada nurmenuku- ja metsmaasikaõitega, mis samuti on söödavad.

Karulauku nimetatakse metsikuks küüslauguks, kuid tema lehed on väga sarnased hoopis maikellukese lehtedega. Viimased pole mitte ainult mittesöödavad, vaid lausa mürgised. Karulaugus on kümme kuni viisteist korda rohkem C-vitamiini kui sidrunites. Karulauk tugevdab immuunsüsteemi; aitab külmetuse puhul; on vähi-, viiruse- ja seenevastase toimega; puhastab organismi ning toetab vereloomet. Karulaugul on kerge küüslaugumaitse, mis teeb ta võrratuks lisandiks igale salatile ja supile. Ta on suurepärane basiiliku aseaine pesto valmistamisel. Karulaugu ilusad, õrnad, valged tähetaolised õied on väga dekoratiivsed ning samuti söödavad.

Naati peetakse tihtipeale soovimatuks umbrohuks, mis kiirelt kõikjale levib ja teisi taimi lämmatab, aga sellel taimel on võimas ravitoime. Naadis on rikkalikult C- ja E-vitamiini, antioksüdante, mineraalaineid, flavonoide ja kiudaineid. Ta puhastab keha, on põletikuvastase toimega ja abiks seedimisel. Naati on kasutatud podagra ja artriidi ravimisel. Taime noored õrnad kortsulised lehed on imemaitsvad nii toorsalatites, rohelistes smuutides kui ka kuumutatud toitudes.

Võilillelehed on suurepäraseks turgutuseks maksale ja teretulnud toiduks kevadel, kui keha nõuab puhastumist. Neis on neli korda rohkem kaltsiumit, poolteist korda rohkem A-vitamiini ning seitse ja pool korda rohkem K-vitamiini kui brokolis ning kaks korda rohkem rauda kui spinatis. Võilillelehtedes on suures koguses E-vitamiini ning neil on põletiku- ja vähivastased omadused. Mäletan üht väga nooruslikku 80-aastast naist (tema nimi oli vist Minna), kes osales mu tantsuetenduses “Kaleva”. Ta kinnitas, et tema hea tervise ja pakatava elujõu põhjuseks on üks võililleleht päevas.

Nurmenukk, see kaunis väike kollane lilleke priimulate perekonnast, on looduskaitse all mitmes Euroopa riigis, aga Eestis kasvab ta endiselt külluslikult. Nurmenukuõisi kasutatakse laialdaselt magusa, rahustava ja lõõgastava tee valmistamiseks, mis turgutab ja tervendab hingamiselundeid. Nurmenukutee aitab ka unetuse, südame nõrkuse, närvilisuse ja peavalude puhul. Kollased õied meenutavad välimuselt võtmekimpu, mistõttu on nurmenukke kutsutud ka taevavõtmeteks. Kohaliku pärimuse järgi avavad nurmenukuvõtmed taeva väravad, et kevad saaks alla maa peale tulla. Nurmenukulehed on suurepärased lisandid salatitele ning need lausa pakatavad A-, C- ja E-vitamiinist ning flavonoididest.

Pisikesed metsmaasikad on Eesti suvede asendamatu osa. Enne marjade küpseks saamist võib metsmaasikalehti ja -õisi nautida juba kevadel. Lehed on tanniinisisalduse tõttu mõrkja maitsega ja nendest valmistatud teed võib kasutada infektsioonivastase suuloputusvahendina. Lehtedes on ka suurel hulgal C-vitamiini ja fütokemikaale, millel on rakke kaitsvad omadused ning mis võivad vähendada vähi tekkimise ohtu. Nad mõjuvad kehale diureetikumina, aitavad leevendada kurguvalu ning liigese- ja lihasvalu.

Kuuse noored võrsed on täis C-vitamiini ning neil on värskendavalt hapu maitse. Haki neid salatitesse või valmista ürdivõid.

Umbrohusalat

neljale Kõik need rohelised lehekesed kokku teevad ühe toreda kevadise salati, täis vitamiine ja mineraale. Juurde natuke oma aia rabarberit ja ongi olemas maitsev kooslus metsikust ja kultiveeritust.

  • 1 peotäis kortslehti
  • 1 peotäis võilillelehti
  • 1 peotäis nurmenukulehti
  • 1 peotäis naadilehti
  • 1 peotäis nurmenukuõisi
  • mõned metsmaasikalehed
  • 10 cm jupp rabarberit, kooritud ja õhukesteks viiludeks lõigatud

Kaste:

  • 2 tl mett
  • 2 sl oliiviõli
  • soola ja pipart

Haki lehed ja eralda nurmenukuõied poolel õisikute kogusel. Pane kõik kaussi, välja arvatud terved nurmenukuõisikud. Lisa kastmekomponendid ja sega hästi läbi. Garneeri tervete nurmenukuõisikute ja metsmaasikaõitega.


Kuusevõrsevõi Kuusevõrsetes on palju C-vitamiini. Hea turgutus kevadväsimuse vastu.

  • 2 peotäit väikseid kuusevõrseid
  • 2 peotäit naadilehti
  • 200 g toasooja võid
  • roosat soola

Purusta kuusevõrsed ja naadid nuimikseriga. Lisa või ja sool ning töötle läbi. Pane kaussi ning lase mõnda aega külmkapis tarduda. Kaunista kuusevõrsetega ja serveeri musta leiva või karaskiga.


Feta ürtide ja umbrohuga Metsik roheline koos küüslauguga viib keele alla.

  • 3 küüslauguküünt
  • 3 peotäit naadilehti
  • 3 peotäit kortslehti
  • 1 peotäis värsket või 1 sl kuivatatud estragoni
  • 250 g pehmet fetat või muud värsket juustu, tükkideks lõigatud
  • soola

Purusta küüslauk, umbrohud ja ürdid nuimikseriga, lisa feta ja püreesta. Serveeri musta leiva ja võiga.

Kõik retseptid pärinevad Marika Blossfeldti raamatust “Looduslik toit. Ehe ja tervendav”

Loe lisaks: Proteiini otsides: 14 parimat taimset valguallikat

Seitse abinõud rämpstoidust hoidumiseks

Munad aitavad kiiremini kaalu langetada ja täiskõhutunnet säilitada