Jõulude ajal kipuvad nii mõnedki eestimaalased toiduga liialdama. Siin mõned toredad ja jõululikud salatiideed, mis pühadelauale sobivad. Märksõnadeks on peet (ehk variantsioonid klassikalise rosolje teemadel) ning apelsin – mõlemad on just südatalvel oma parimas vormis!
Peedi-seenesalat
500 g röstitud, aurutatud või keedetud peeti
300 g soolaseeni (nõrutatud kaal)
2-3 marineeritud kurki
200 g maitsestamata jogurtit (nt Saare)
100 g majoneesi
suhkrut, soola, pipart
Kui seened on väga soolased, siis leota neid esmalt paar tundi külmas vees, vett mõned korrad vahetades. Nõruta hoolega.
Haki peedid ja kurk väikesteks kuubikuteks. Sega kausis jogurt ja majonees, maitsesta suhkru ja pipraga. Lisa seened, peet ja kurk ning sega kergelt läbi. (Soovi korral pane kuni järgmise päevani jahedasse maitsestuma).
Kaunista peterselliga ja serveeri.
Retsept:
2 purki konservitud punaseid ube (a 400 g)
400-500 g röstitud, aurutatud või keedetud peeti
4 marineeritud kurki
200 g hapukoort (nt Saare)
100 g majoneesi
soola ja musta pipart
hakitud peterselli
Loputa ja nõruta keedetud/konservitud oad. Lõika peedid 1-1,5 cm kuubikuteks või riivi jämedalt. Haki marineeritud kurk.
Sega suures kausis hapukoor ja majonees. Lisa oad, kurk ja peet ning sega salat õrnalt läbi. Maitsesta soola-pipraga.
Tõsta salat serveerimiskaussi, kaunista peterselli või murulauguga ja serveeri.
Retsept:
6 (punast) apelsini
1 apteegitillimugul
1 punane sibul
peotäis kreeka pähkleid
2 sl külmpressitud oliiviõli
soola ja musta pipart
värsket lehtsalatit (rooma salat, põldsalat vm)
Koori apelsinid (eemalda võimalikult palju valgest kihist), lõika ristipidi õhukesteks ketasteks. Pane kaussi. Eemalda apteegitillilt kõva ‘kand’ ja lõika apteegitill õhukesteks viiludeks. Puista kaussi, lisa õhukesed punase sibula rattad.
Nirista peale oliiviõli, maitsesta soola-pipraga. Kata salat kinni ja lase 30 minutit kuni paar tundi toasoojas maitsestuda. Sega salatit paar korda.
Serveerimiseks laota vaagnale mõned rooma vm lehtsalati lehed, tõsta peale apelsinisalat ja vala peale eraldunud vedelik.
Kõige peale puista mõned hakitud röstitud pähklid ja veidi apteegitillivõrseid.
Retsept: http://www.nami-nami.ee/Recipe/View/8285/
Läätsesalat apelsini ja punase kapsaga
Värviküllane salat näeb laual väga kaunis välja!
2,5 dl väikeseid musti või rohelisi läätsi (beluuga, Puy)
7,5 dl kuuma köögiviljapuljongit
pool väiksemat punast kapsast
2 suurt ja mahlast apelsini
Salatikaste:
3 sl külmpressitud oliiviõli
1 sl (valget) palsamiäädikat
peotäis hakitud peterselli
soola ja musta pipart
Pane pestud ja nõrutatud läätsed puljongisse keema. Kuumuta keemiseni, siis keeda umbes 15 minutit. Lase läätsedel keeduvees jahtuda.
Samal ajal lõika punane kapsas õhukesteks ribadeks. Koori apelsinid ja lõika tükkideks (apelsinimahl hoia alles!). Sega kastmeained omavahel.
Sega kausis (vajadusel nõrutatud) läätsed, kapsaribad ja apelsinitükid. Nirista peale salatikaste, sega kergelt läbi ja serveeri.
Retsept:
Mõnusalt kerge salat, kus tervislikud granaatõunaseemned lisavad värvi ja särtsu ning maitset annab kardemonisuhkur. Parim jõuludessert!
4 suurt mahlast apelsini
1 granaatõun
1 sl tavalist või pruuni suhkrut
1 tl purustatud kardemoni
Koori apelsinid terava noaga, siis lõika ristipidi õhukesteks viiludeks. Laota suurele taldrikule. Puista peale granaatõunaseemned. Sega suhkur ja kardemon, riputa salatile.
Serveeri kohe või lase jahedas maitsestuda.
Retsept: http://www.nami-nami.ee/Recipe/View/11423/
Autor: Pille Petersoo
Fotod: Nami-Nami retseptikogu
Allikas: www.nami-nami.ee