Veganiks olemine nii toitumiselt kui ka elustiililt on sageli seotud hoolimise ja armastusega teiste elusolendite vastu, mis on sõbrapäeva raames kindlasti omal kohal. Milleks teha liiga endast nõrgematele, kui saab ka teisiti. Loomade heaolust lähtuvalt ei tarbi veganid midagi, mis on loomset päritolu, välistades toidust nii igasuguse liha kui ka muna ja piimatooted.
Spagetid tomatikastme ja läätsepallidega (kahele)
150 g spagette (võib ka gluteenivabasid)
Kaste
2 sl tomatipastat
500 g purustatud tomateid
1 paprika
1 sibul
1/2 suvikõrvitsat
1/2 varssellerivart
2 küüslaugu küünt
värsket tüümiani
soola-pipart, suhkrut, sojakastet
Läätsepallid
3/4 tassi punaseid läätsi
1 porgand
1/2 varssellerivart
1/2 sibulat
1 küüslauguküüs
1/4 tassi kikerhernejahu
Vahemere ürdisegu
soola-pipart
Keeda läätsed soolaga maitsestatud vees poolpehmeks. Haki köögiviljad peeneks ja kuumuta poti põhjas väheses õlis. Sega läätsed köögiviljade ja kikerhernejahuga. Veereta pallid. Pruunista läätsepallid mõlemalt poolt pannil. Seejärel küpseta neid 175 kraadini eelkuumutatud ahjus 10-15 minutit.
Keeda pasta soolaga maitsestatud vees al dente, kurna.
Kastme valmistamiseks tükelda juurviljad. kuumuta neid pannil väheses õlis, lisa tomatipasta, kuumuta pidevalt segades veel veidi. Lisa peeneks hakitud värske tüümian, kalla peale purustatud tomat. Hauta, kuni köögiviljad on pehmed.
Püüa toidu eri osade valmistamine ajastada nii, et kõike saaks serveerida korraga ja soojalt.
Šokolaadi-apelsinitrühvel (ca 20 trühvlit)
200 g tumedat šokolaadi
75 g kookospiima
1 apelsini koor
Trühvlipuru
1 tass tuhksuhkrut
1/3 tassi kakaod
2 sl taimset margariini
Trühvlimass
Lase kookospiim keema, tõsta pott tulelt. Sega kookospiima sisse šokolaad ja apelsinikoor. Lase segul külmikus tahkuda 1,5-3 tundi või üle öö.
Trühvlipuru
Sega kõik koostisosad kokku. Mudi puru käte vahel, kuni puiste muutub tumedamaks. Hõõru trühvlipuru sõrmede vahel nii, et see muutuks peenemaks.
Võta trühvlimass külmast välja ning veereta sobiva suurusega pallid. Palle veereta omakorda trühvlipuru sees. Säilita jahedas.
Retseptid Mikk Mägi ja Loore Emilie Raavi raamatust “Tähtpäevad taimetoiduga”.
Vaata ka nende vegan restorani V kodulehte