Lehtkapsast nimetatakse köögiviljade kuningaks, sest selle vitamiinisisaldus kõigi kapsaliikide hulgas (spargelkapsas, lillkapsas, valge ja punane peakapsas, rooskapsas) on suurim. Lehtkapsas leidub ohtralt C-, A-, K- ja B6-vitamiini, samuti sisaldab see kaltsiumi, rauda, vaske, mangaani, fosforit, kaaliumi ja palju teisi mineraale. Nagu kõik kapsad, mõjub lehtkapsas soolebakteritele soodsalt, puhastab verd ja vabastab keha mürgist.
On ilmnenud, et lehtkapsas ja teised kapsaliigid takistavad vähirakkude paljunemist kõhunäärmes ning vähendavad vähiohtu kopsudes, sapi- ja kusepõies, eesnäärmes, munasarjades ja pärasooles. On tore, et lehtkapsas on saadaval oktoobrist märtsini – ajal, kui pole võimalik osta paljusid teisi kohalikke looduslikult kasvatatud köögivilju.
2 KLAASI SMUUTIT
- 60 g lehtkapsast, varred eemaldatud
- 1 pirn, südamikuta ja tükeldatud 1 õun, südamikuta ja tükeldatud
- 1 külmutatud banaan
- 4 dl naturaalset kombucha’t
- soovi korral jääd
Mikserda kõik koostisained ühtlaseks smuutiks. Kui soovid eriti külma smuutit, lisa lõpus mikserisse jäätükikesi.
Autor : Eelika Maranik