Hüva nõu
* Planeeri ette ja mõtle läbi! See on reegel number üks! Siis ei pea üleliigset kaasa tassima.
* Kui võimalik, ajasta metsaminek töönädalasse… Või kui julged, siis halvale ilmale, siis pole ju metsas kedagi.
* Vali selline söök, mida annab valmistada ühes potis. Praed miskit ja siis viskad teised asjad vups peale. Tähtis on maitsestamine, maitsestamine, maitsestamine. Mõtle kohe alati ette.
* Peenikese valge liiva peal ära parem süüa tee. Ükskõik kui ettevaatlik sa oled – tuult pole ja istud priimusega keset tekki -, ikka kõik kribiseb pärast hamba all.
* Nõudepesuks on i-de-aal-ne jämeda liivaga rand. Nõude hõõrumine liivaga võtab maha rasva ja põhjakõrbemise laigudki. Super.
* Talvel võib supi kodus valmis keeta. Midagi mõnusat, kaua podisenud tomati-läätse-oasupi, borši mitme lihaga… Metsas lihtsalt priimuse peal kuumaks ajada ja… oh seda õnne.
* Kui oled metsas mõne hea sõbra või sootuks kallimaga, ära siis toidu taldrikule sättimisega vaeva näe. Söö otse pannilt! Palju vähem nõusid pesta, jahtuma kippuvale toidule saab priimusega tule uuesti alla panna. Metsaromantika missugune.
* Vali kohta, vali seda hoolikalt, see on ju ka osa sööginaudingust. Eriti kui sul on priimus – siis võid ju süüa teha praktiliselt ükskõik, kus kohas. Muuli peal, paadis, kivi otsas… Seal, kus meeldib, seal teegi.
* Ühekordseid nõusid me kohe üldse ei soovita. Esimesel kohal muidugi mure keskkonna pärast. Aga vastikud on need ka. Toit jahtub ja taldrik laperdab, ebameeldiv on süüa. Parem võta kaasa võimalikult mõistlikult päris nõusid. Ei pea olema mingid hüpersuper matkanõud, võib lihtsalt kodust igaühele haarata kausikese ja lusika. Või las igaüks võtab ise oma kausikese. Kui õues söögitegemine juba harjumuseks kujuneb, küll siis jalad viivad ka matkatarvete poodi spetsnõusid kaema.
Datlikommid-magusapommid
Kõvasti energiat ja magusad mis kole. Tervislikud ka. Tegu on imelihtne. Paki karbike kaasa ja õues maitsevad eriti suupäraselt, nii suurtele kui ka väikestele.
Retsept:
- 300 g datleid
- mandleid, iga datli sisse 2 tk
- 100 g tumedat šokolaadi
- kaunistuseks mandli-või pistaatsiapuru, kuivatatud söödavaid lilleõisi
Eemalda datli seest kivi ja pista asemele 2 mandlikest. Mandleid võid enne veidi kuumas vees leotada, siis on need pehmemad ja maitsekamad. Kui tahad veel peenemaks minna, võib mandlid ka ära koorida.
Sulata šokolaad veevannis ja kasta mandlidatlid sinna sisse. Ei pea üleni šokolaadi uputama, muidu lähevadki liiga magusaks, ühest poolest aitab küll. Peale ripsuta meelepäraseid kaunistusi. Jäta küpsetuspaberile tahenema.
Meie kliimas sobivad kaasa võtta igal ajal, pole karta, et sulavad üles, ei talvel ega suvel. Nojaa, kuuma rannailmaga sulaksid ikkagi, aga ega need polegi mingid rannakommid. Pigem rappa ja metsa.
Sobiv hetk on hingata sisse… ja võtta üks imemõnus amps.
Katkend on pärit kirjastuse Pilgrim poolt välja antud Merle Liivaku ja Hele-Mai Alamaa raamatust “Metsaköök”.
Hõrgud retseptid ja ehe toit otse looduse keskelt! Hele-Mai Alamaa ning Merle Liivaku imekaunis ja erakorselt mahukas kokaraamat “Metsaköök” jagab võrratuid retsepte ja annab praktilist nõu, inspireerides ühendama looduses olemise ilu ja eheda toidu. Söö metsas, puu otsas, rabarajal ja kanuus!