Töödeldud toidu tööstus rõhub USAs peamiselt magusale ja soolasele maitsele, kuna need suurendavad tavaliselt isu, mis omakorda kasvatab nende firmade kasumit. Kodukokkadel on aga eelis, kuna nemad saavad valmistada toite, mille maitsed on tasakaalus, et olla terve ja nautida oma toitu täiel määral.
Keskendume hetkel magusale maitsele. Magusat ei tohiks vältida, kuna sellel on palju eeliseid. Hiina meditsiini kohaselt rahustavad, tugevdavad ja toidavad toitainetest pulbitsevad magusad toiduained, mida nimetatakse täisväärtuslikeks maiustusteks, lihaseid, närve ja aju. Lisaks toodavad need ka energiat, mis aitab meie kehal funktsioneerida.
Nende toitude hulka kuuluvad näiteks looduslikult magusad köögiviljad, nagu porgandid ja sibulad, ning mahedad magusained. Rämpstoit, mille toiteväärtus on nullilähedane (neid kutsutakse “tühjadeks maiustusteks”), rikub su keha loomulikku tasakaalu – see võib mõjuda halvasti maole ja pankreasele ning su keha mineraalidest tühjaks imeda. Selliste toitude hulka kuuluvad näiteks rafineeritud suhkur, kunstlikud magusained ja töödeldud küpsised, koogid ja muu sarnane.
Meie soovitame tarbida täielikult looduslikke magusaineid ehk mahetoitu, mis on loodusest pärit või mida on minimaalselt töödeldud. Kõikidel meie soovitatud magusainetel on toiteväärtus ja kui neid kombineerida tervislike rasvade ja valkudega, aitavad need sinu keha ja veresuhkrutaset tasakaalus hoida.
Puuviljad. Looduslikud puuviljad on suurepärane valik magusasõpradele. Meie lemmikud on marjad ja rohelised Granny Smithi õunad, sest nendes on palju antioksüdante ning nende suhkrusisaldus on väike.
Datlid. Meile meeldib magustoitudes kasutada orgaanilisi Medjoolidatleid, kuna need on kiudainete- ja kaaliumirikkad ning varustavad meid vitamiin B6 ja hädavajalike mineraalidega nagu vask, mangaan ja magneesium.
Mesi. Mesilaste toodetud mesi sisaldab vitamiine B6 ja C ning sellel onantiallergeensed ja antimikroobsed omadused. Mõned haruldasemad meesordid, nagu lõunamürdi või hariliku kreektürni mesi, aitavad võidelda vastavalt kas bakterite või pärmseenega. Me soovitame töötlemata ja pastöriseerimata mett, aga tuletame sulle meelde, et alla-aastased lapsed ei tohiks mett üldse süüa.
Orgaaniline B-klassi vahtrasiirup. Rhode Islandi ülikooli uurijad leidsid, et vahtrasiirupis leidub 54 tervistavat ühendit, millel on vähi-, põletiku- ja diabeedivastased omadused. Vahtrasiirupit, mis sisaldab antioksüdante ja mineraale, valmistatakse puumahlast ning seda on vaid kergelt töödeldud. Otsi orgaanilist puhast B-klassi vahtrasiirupit, sest selles on kõige enam mineraale.-
Orgaaniline, väävliga töötlemata tume melass. Melass tekib suhkru valmistamisel pärast seda, kui sahharoos eemaldatakse suhkrupeedi mahlast. See on kõige rohkem töödeldud magusaine, mida me selles raamatus soovitame, kuid sellel on toiteväärtus. Melass on raua-, magneesiumi-, kaaliumi-, mangaani-, tsingi- ja kaltsiumirikas. Me ei kasuta seda väga tihti, kuid me peame seda mõningates olukordades üsna mõistlikuks valikuks.
Lo han gou. Seda Siraitia grosvenorii väädist aretatud vilja kutsutakse ka Buddha, munga ja pikaealisuse viljaks. See rohekas-pruunikas Hiinas ja Tais kasvav puuvili on 200 korda magusam kui suhkur ning sellega ravitakse Hiinas diabeeti ja ülekaalulisust. Kõige vähem töödeldud viis lo han guo’d tarbida on kuivatatud pallide kujul, mida sa saad tee sees leotada, et seda magusamaks muuta, või pulbriks jahvatada. Poodidest leiab ka kõrgtöödeldud lo han guo’d, sest see on kalorivaba (näiteks PureLo, Purefruit ja Nectresse). Nendel kõrgtöödeldud variantidel pole mingisugust toiteväärtust ning need võivad su keha petta, mis võib tundlikel inimestel veresuhkru taseme tasakaalust välja viia.
Suhkruleht. See magus kalorivaba ürt on 200 kuni 300 korda magusam kui suhkur ning sisaldab antioksüdante ja on immuunsüsteemile kasulik. Kuna suhkrulehetoodete kvaliteet võib poodides varieeruda, siis me soovitame sul soetada kuivatatud suhkrulehe lehti ning kasutada neid teedes ja kastmetes või jahvatada lehed pulbriks ning kasutada seda toitude maitsestamiseks. Kui sa soovid valmistada kontsentreeritumat vedelikku, siis vala purki ¼ tassi suhkrulehti ning lisa tassitäis sooja vett. Pane purgile kaas peale ja lase segul 24 tundi seista ning kurna. Seda vedelikku võib veelgi kontsentreerituma segu saamiseks ka madalal temperatuuril keeta. Sa võid katsetada ka kõige puhtama suhkrulehevedelikuga, mida praegu toodetakse. Ära unusta, et suhkruleht võib mõnel inimesel tõsta veresuhkru taset ja suurendada söögiisu. Me soovitame sul oma keha kuulata ja teha seda, mis tundub sulle kõige õigem.
Ksülitool ja erütriit. Need kaks suhkrualkoholi on väiksema kalorisisaldusega kui suhkur ning ei tõsta veresuhkrutaset nii radikaalselt. Lisaks kasutatakse neid ka looduslikes hambatoodetes, sest need ei toida baktereid, mis lagundavad hambaid. Mõnele inimesele meeldivad need magusained, kuna neid saab suhkru asemel kasutada ja nende maitse on suhkruga väga sarnane. Teised aga leiavad, et samamoodi nagu suhkruleht, mängivad need meie isu ja veresuhkruga. Kui sa otsustad neid magusained proovida, siis me soovitame sul kuulata oma keha. Kui sa leiad ennast ihalemas üha rohkem maiustusi ja need mõjutavad negatiivselt sinu tervist või viivad su veresuhkru tasakaalust välja, siis pole need magusained sinu jaoks. Lisaks sellele võivad need magusained põhjustada seedeprobleeme. Need võivad tekitada iiveldust, krampe ja kõhulahtisust ning neid ei soovitata inimestele, kes järgivad peensoole ravimise dieeti, nagu näiteks soolestiku ja psühholoogilise sündroomi dieet (GAPS) ja spetsiifiline süsivesikutevaba dieet (SCD). Soolestiku ja psühholoogilise sündroomi (GAPS) toidukava ja spetsiifiline süsivesikutevaba dieet (SCD) aitavad toitumist parandada inimestel, kes kannatavad krooniliste seede-, energiavaeguse ja meeleoluga seotud sümptomite all. Need dieedid lubavad süüa puuvilju, datleid ja mett, kuna peensool, mis vastutab 90 protsendi seedimise eest, suudab neid lihtsalt omastada. Kui sa aga kannatad pärmseene või bakteriaalse ülekasvu all, siis soovitame sul neid toiduaineid tarbida mõõdukas koguses või need toidukavast üldse välja jätta, kuni sinu sümptomid hakkavad taanduma.
Parem tervis ja vähem isusid – kuidas magusat maitset tasakaalus hoida
Suurepärane viis magusa söömiseks on tasakaalustada magusaid toiduained, nagu näiteks mesi, puuviljad ja datlid, tervislike pähklite, seemnete, rasvade, õlide ja vürtsidega. Valgurikkad rasvad, nagu näiteks kookosjahu, pähklid ja seemned – ja paljud teised tervislikud rasvad ja õlid -, parandavad tuju ja aeglustavad suhkrute imendumist. Lisaks sellele toetavad vürtsid, nagu näiteks nelk, kardemon, kaneel ja ingver, sinu seedimist, sisaldavad antioksüdante ja tasakaalustavad sinu sisikonnas leiduvaid baktereid. See on suurepärane viis, kuidas oma maitsmisnäsasid magustoiduga rahuldada, tasakaalustades samal ajal sinu keha reaktsiooni nendele toitudele. Üldist rahulolu aitab parandada ka nende viie või kuue maitse tasakaalus hoidmine. Sa oled väärtmaitsvat toitu ja head tervist!
Allikas: Tervislik algus päevale – klaas vett enne hommikusööki!
Mari Metsallik annab nõu, kuidas vabaneda organismis vohavast ja tervist mõjutavast limast
Superviljad: 20 maitsva vilja haigusipeletavad omadused
Kodumaised õunad on tervise sõbrad! Vaata, millised sordid on eriti antioksüdantiderikkad?