Ava külgmenüü

Õnnelikkus koosneb kolmest olulisest osast, milleks on nautimine, rahulolu ja sihipärasus

Üks hea viis õnne defineerimiseks on selle osade alusel. Kui sa peaksid defineerima oma tänupühadeks valmistatavat pidulauda, siis võiksid sa seda teha näiteks einete loetlemisega – kalkun, täidis, maguskartul ja nii edasi. Või kui sa oled hea kokk, siis võid sa loetleda lausa kõik selle eine koostisosad. Või kui sa oled asjatundja toitumise alal, siis võid sa öelda, et õhtusöök – ja tegelikult kõik eined – koosnevad kolmest makrotoitainest: süsivesikutest, valkudest ja rasvast. Hea ja tervisliku eine jaoks on vaja kõiki kolme õiges vahekorras. Valmistatud einel võiks olla ka hõrk lõhn, mis täidaks kogu maja. Kuid sa ju ei ütleks, et see lõhn ongi eine. Pigem on see lõhn tõestus eine olemasolust. Ja samamoodi pole õnnetunne sama mis õnn ise; see kõik on tõestus õnne olemasolust. Tõeline nähtus on õnn ise ning sarnaselt valmistatud õhtusöögiga võib seda määratleda kolme „makrotoitaine“ kooslusena, mida vajad oma elus õiges vahekorras ja parajal hulgal. Õnne makrotoitained on nautimine, rahulolu ja sihipärasus.

Katkend raamatust “Loo endale unistuste elu”

Esimene neist on nautimine. See võib kõlada nagu lihtsalt mõnu tundmine, aga see pole päris õige. Millestki mõnu tundmine on loomalik instinkt; millegi nautimine on aga läbinisti inimlik kogemus. Mõnutunne saab alguse ajupiirkonnas, mille eesmärk on tasustada meid teatud tegevuste, näiteks söömise ja seksi eest, ning varasematel aegadel aitas see meil elus püsida ja oma geenid edasi anda. (Tänapäeval kipume mõnu toovate asjade – nii mõnuainete kui ka käitumisega – sageli liiale minema, mis toob kaasa hulganisti probleeme.)

Nautimine lisab meie mõnutungile kaks olulist asja: teiste kaasamise ja teadlikkuse. Näiteks võib tänupühadeks valmistatud eine tekitada mõnu, kui see maitseb hästi ja täidab kõhtu, aga see tekitab naudingut siis, kui sööd seda koos lähedastega ja sellest kujuneb teile meeldiv mälestus, mis salvestub sinu teadvusesse.

Mõnu on lihtsam tunda kui naudingut, aga me ei tohiks pelgalt sellega leppida, sest see tunne on olemuselt põgus ja üksildane.

Ilma kontota saate ühes kuus lugeda kuni 5 tasuta artiklit. Selle artikli edasi lugemiseks logige sisse või liituge Alkeemiaga luues endale tasuta konto.