Mustikad toetavad seedimist ja silmanägemist ning pidurdavad vananemist

"Rahvasuus tuntud ütlus "mustikad panevad arsti ukse kinni" näitab nii mõndagi selle marja väärtuse kohta. Juba aastasadu on erinevad rahvad tarvitanud mustikaid ravimtaimena paljude erinevate haiguste korral," kirjutab Laura Särel lehel Tervisliktoitumine.ee.

Marjad on ühed tänuväärsed toiduained, sisaldades palju organismile kergesti omastatavaid vitamiine ning mineraale. Aiapidajad saavad oma koduhoovist korjata maasikaid, erinevaid sõstraid, vaarikaid ja muid suurepäraseid marju. Kuid igaüks võib ette võtta teekonna metsa, et varuda endale erinevaid marju. Erinevaid kodumaised marjad ei ole mitte ainult tuntud oma maitse-, vaid ka raviomaduste poolest.

Marjade üks suurimaid plusse on suur veesisaldus ning madal kalorsus. Nii sobivad need lihtsalt söömiseks või ka näiteks smuutisse lisamiseks. Marjad sisaldavad veel suurtes kogustes vitamiine ja mineraale, mida vajame enda tervise hoidmiseks ja parandamiseks. Kõlab liiga hästi, et olla tõsi, kuid nii lihtsalt on.

Maailma tervislikke toite koondav veebilehekülg C-vitamiin).”

Tsink ja seleen kaitsevad silma võrkkesta. Võrkkestal on täita äärmiselt oluline ülesanne, sest just seal asuvad valgustundlikud rakud, kolvikesed ja kepikesed, mis võtavad vastu valgusärritusi. See omakorda aitab näiteks eristada musta valgest ning teistest värvidest.

Samuti on tsink ja seleen vajalikud abilised nägemise jaoks oluliste vitamiinide A- ning E- imendumisel. Tsink aitab A-vitamiinil imenduda ja luua seeläbi pigmenti melaniin, mis kaitseb silma ultraviolettkiirguse eest. E-vitamiinil aga aitab paremini imenduda seleen. See on antioksüdant, mis soodustab kapillaaride arengut, mille ülesandeks on toitainete ja hapniku transport ning osalemine termoregulatsioonis. Samuti parandab seleen vereringet, sealhulgas ka silmades.

Veel kommenteerib toitumisnõustaja: “Need ained toetavad silma tervist ning hoiavad ära vabade radikaalide poolt tekitatavaid kahjustusi. On leitud, et sellised mustikates sisalduvad komponendid nagu antotsüaniinid parandavad hämaras nägemist. Mustikate söömine turgutab väsinud silmi ning aitab kaitsta silmi ka liigsest päikesevalgusest tulenevate kahjustuste eest.”

Mustikatel on positiivne mõju seedimisele

Mustikad parandavad seedimist ning neid soovitatakse tarbida kõhuprobleemide korral. Seda kinnitab ka toitumisnõustaja Kumpas: “Mustikad on suurepärased looduslikud abivahendid seedimise parandamiseks. Sisaldades nii veeslahustuvaid kui ka mittelahustuvaid kiudaineid, on need head seedetrakti toetajad.”

mustikas annab juurde toreda värvinüansi ning kindlasti üllatab ka maitsega.

Keedised ja moosid mustikast

Mustikast, nagu ka kõigist teistest marjadest, tehakse igasugu erinevaid hoidiseid-moose, kompotte või mahla. Erinevad töötlemisviisid mõjuvad mustika tervistavatele omadustele erinevalt.

Parim viis mustikamoosi valmistamiseks oleks lihtsalt teha toormoosi, lisamata suhkrut või mett, kuna marjad ise on piisavalt magusad. Kui aga magususest siiski puudu jääb, võiks lisada mõnda suhkruasendajat, näiteks agaavisiirupit, ksülitooli või steeviat. Moosi keetmisega hävib suur hulk vitamiine ning tasuks kaaluda teistsugust hoidistamisviisi.

Üldiselt tehakse moose keetes, väga suurte koguste rafineeritud suhkruga. Kahjuks ei mõju selline keetmine mustika tervendavatele omadustele väga hästi. Mida kõrgem on temperatuur, seda kiiremini toimuvad ka erinevad lagunemisprotsessid. Eriti temperatuuritundlik on C-vitamiin, aga ka foolhape.

Kuna mustikas on niivõrd palju häid ja kasulikke vitamiine, siis oleks hea vältida suhkru lisamist moosidele või teistele keedistele. Suhkur ise ei sisalda mitte ühtegi vitamiini ega mineraali, kuid annab meile ohtralt kaloreid ning pole seega ka kaalusõbralik.

Külmutamine on parim viis mustikaid säilitada

Nagu ka eelnevalt mainitud,siis oleks hea ise võtta ette teekond metsa või rabasse, et korjata neid tervisest pakatavaid marju. Loomulikult on soovitatav metsas kohe isu marjadest täis süüa. Kohe pärast korjamist algavad nii puu- kui ka köögiviljades ensümaatilised lagunemisprotsessid, eelkõige leiab aset vitamiini kadu.

Koju jõudes aga on paljudel küsimus: mida siis marjadega pihta hakata? Esmalt võiks mõelda marjade kohese külmutamise peale, mis tagab marjade tervistavate omaduse säilimise parimal viisil. Külmutamisel ei vähene mineraalainete ja kiudainete sisaldus ning mitte oluliselt ka vitamiinisisaldus.

Veel on võimalus mustikaid kuivatada. Marju kuivatades tuleks neil lasta kõigepealt ühekordse kihina päikse käes närbuda ja panna siis pliidile või ahju. Et kasulikud ained säiliksid, ei tohi seal olla rohkem kuumust kui 60 kraadi. Kuivatamisega kaasneb ka teatav vitamiinikadu, kuid tänu vee eraldumisele jääb toitainete sisaldus üsna heaks.

Metsast marju korjates tasuks tähele panna, et ei ajaks segamini mustikat sinikaga. Marjad on pärit samast perekonnast ja üsna sarnased, ent siiski leidub mõningaid erinevusi. Sinikas on tuntud oma lääge maitse poolest, mis tuleneb suhteliselt suurest suhkrusisaldusest. Samuti on mustika ning sinika suureks erinevuseks parkainete sisaldus.

Kui aga ei ole võimalik minna ise metsa marju korjama, siis on alati võimalus soetada külmutatud mustikaid. Külmutatud marjade puhul tasuks tähelepanu pöörata sellele, et ei oleks lisatud suhkruid või e-aineid, mis marjade väärtust oluliselt kahandavad.

Autor: Laura Särel

Allikas: Taimetarkus | Milliseid ravimtaimi korjata juulis ja augustis?

Käes on marjaaeg: vaata, milliseid kasulikke omadusi peidab sinu lemmikmari

Superviljad: 20 maitsva vilja haigusipeletavad omadused