Harvardi teadlased jälgisid ligi 20 aasta vältel umbes 100 000 naise toitumusharjumusi ja avastasid sealjuures, et neil inimestel, kes sõid igal nädalal mitu korda mustikaid ja maasikaid, vähenes südamerabanduse oht 32 protsendi võrra.
Mustikad ja maasikad sisaldavad suures koguses looduslikke ühendeid nimega flavonoidid, mida leidub ka viinamarjades ja veinis, baklažaanides ning teistes puu- ja juurviljades.
Flavonoidid aitavad laiendada veresooni ja alandada veresoonte põletikku, vähendades seeläbi südamerabanduse esinemissagedust.
Teadlaste sõnul võeti mustikad ja maasikad selle uurimuse osaks seetõttu, et need on Ameerika Ühendriikides kõige enam söödumad marjad. Seega on võimalik, et ka teistel toiduainetel on sama mõju.
Tõlkinud: Joonas Orav
Allikas: http://wtvr.com/2013/01/14/strawberries-blueberries-cut-heart-attack-risks