Suvisel ajal on üks vaieldamatult armastatuim mari maasikas. Enamus meist sööb maasikaid tema magusa ja meeldiva maitse tõttu, kuid lisaks suurepärasele maitsele on maasikal ka hulgaliselt kasulikke omadusi.
Antiikajal ülistati maasika ilu, aroomi ja raviomadusi. Keskajal kasvatati metsmaasikat ja kuumaasikat lossi- ja kloostriaedades nii ilu- kui ravimtaimena.
Maasikates leidub palju kasulikke mikroelemente, nagu rauda, vaske, koobaltit, mangaani, tsinki ja joodi. Vitamiinidest sisalduvad maasikates A, B, E, K ja otse loomulikult ka C. Näiteks viiest keskmise suurusega maasikast saab sama palju C-vitamiini kui ühest suurest apelsinist. Ettevaatlik tuleb olla vaid allergikutel, sest maasikad on ühed tuntumad allergeenid.
7 viisi, kuidas maasikad turgutavad su tervist
1. Maasikad turgutavad immuunsussüsteemi, olles suurepärased C-vitamiini allikad. Samuti sisaldavad nad palju fenoole, mis on ühed tugevaimad teadaolevad antioksüdandid.
2. Maasikates sisalduv C- ja A-vitamiin ning mitmed mineraalained leevendavad kõrgvererõhuga seotud probleeme ning mõjuvad turgutavalt silmade tervisele.
3. Maasikates sisalduv C-vitamiin ja antioksüdandid mõjuvad vähki ennetavalt, kuna terve ja tugev immuunsüsteem suudab end paremini kaitsta.
4. C-vitamiin on oluline komponent kollageeni sünteesimisel. Kollageen on meie naha ja sidekudede tähtis koostisaine, mis aitab säilitada naha ja veresoonte elastsust ja seega hoiab meie naha noore ja kortsuvabana.
5. Maasikad aitavad leevendada kehas põletikke, mis võivad põhjustada artriiti ja südamehaigust.
6. Maasikad aitavad reguleerida vererõhku ning võivad aidata ka liiga kõrge vererõhu puhul.
7. Maasikad sisaldavad kuidaineid, mis aitavad reguleerida seedimist ja hoida kehakaalu kontrolli all.
Selleks, et neid suurepäraseid marju oleks võtta ka vitamiinivaesel talvel, pane neid ka sügavkülma, sest seal nad oma väärtust ei kaota.
Head isu!