“Kuna foie gras tarbimise kõrghooaeg on jõulud ja aastavahetus, on just see aeg sobivaim, et levitada teavet foie gras’ julmast tootmisprotsessist,” ütles Loomuse kommunikatsioonijuht Annika Lepp.
“Petitsioonile kogutud allkirjadega pöördume üheskoos GAIAga tuleva aasta alguses Eesti vabariigi valitsuse ja maaeluministri poole, et nad aitaksid kaasa sunniviisilise söötmise keelustamisele kogu Euroopa Liidus.”
Foie gras on pardi- või hanemaksast valmistatud toiduaine, mille saamiseks nuumatakse linde, kuni nende maksa normaalkaal ületatakse mitmekordselt. Põhiline vastuolu foie gras tootmises on lindude sunniviisiline söötmine. Selleks sisestatakse linnu kõrri 2-3 korda päevas toru, et pumbata neile sisse suuremas koguses toitu, kui nad muidu vabatahtlikult sööksid. Partide puhul toimitakse sel viisil kaks nädalat, hanede puhul kolm nädalat. Sunniviisilise söötmise eesmärk on tekitada maksarakkude rasvhüpertroofia (hepatosteatoos ehk rasvmaks). Selle patoloogia tõttu võib linnu maks ületada oma normaalsuuruse rohkem kui kümnekordselt.
Sunniviisiline söötmine tekitab lindudele raskeid terviseprobleeme, sealhulgas kuumastressi, luude patoloogiaid ja rasvumust, mis omakorda võivad viia tõsiste probleemideni jalgadega ning muude patoloogiliste seisunditeni. Sunniviisilise söötmise käigus suureneb lindude suremus 10-20 korda võrreldes lindudega, keda sel viisil ei söödeta. Euroopa Komisjoni loomade tervishoiu ja heaolu teaduskomitee (SCAHAW) teatas juba 1998. aastal, et “praegusel kujul toimuv sunniviisiline söötmine on lindude heaolu kahjustav”. Sellest ajast saati pole Euroopa Komisjonis vastaval teemal rohkem uurimistööd tehtud.
Palun aita lõpetada foie gras’ tootmine Euroopa Liidus! Kirjuta alla: Merekaitsja: kalad võivad peagi ookeanist kaduda
Neli põhjust, miks ei tuleks süüa tuunikala
Kuidas plastmass sinu kehasse satub?