1. Hoidu toidust, mis sisaldab sünteetilisi lisaaineid ja kunstlikke magustajaid
Kunstlikud lisaained, magustajad ja maitsetugevdajad nagu aspartaam, naatrium-glutamaat jt. tekitavad teadaolevalt mõnedel inimestel tugevaid kõrvalnähtusid ning võivad muu seas vallandada ka migreeni. Vaata toitude koostist ja välista oma söögisedelist kahtlase väärtusega kemikaalid. Kui suhkruga kaasnevaid kaloreid kardad, võid sünteetilised magustajad (aspartaam, sahhariin, sukraloos, tsüklamaat, atsesulfaam K jm.) asendada näiteks steviaga. Stevia on Paraguai suhkruleht, mis ei anna kaloreid ja mida on ilma kõrvaltoimeteta kasutatud aastasadu. Eestis saab steviat osta tervise- ja mahepoodidest.
Unustada ei tasu sedagi, et peavalud on vaid üks võimalikest organismi häirekelladest, mis sulle nende kehavõõraste kemikaalide sobimatusest teada annab. Tegelikkuses on nende ainete poolt kehale tekitatud kõrvalnähtude loend lõpmatu.
2. Väldi migreeni vallandavaid toite
Piimatooted (k.a. juustud), šokolaad, alkohol, kofeiiniga joogid, limonaadid, rafineeritud suhkrud, geneetiliselt muundatud toidud, gluteeni sisaldavad teraviljad ja pähklid põhjustavad kõige sagedamini migreeni. Püüa neid potentsiaalseid “süüdlasi” tarbida ühekaupa ja teatud aja jooksul, et teha kindlaks, missugune neist probleemi põhjustab. Ja isegi kui sulle tundub, et nendest toitudest loobumine oleks sinu jaoks liiga suur samm, siis peavalude ärajäädes võid sa siiski ümber mõelda – ohverdus võib olla vaeva väärt!
3. Lisa oma menüüsse trüptofaani
Trüptofaan on üks asendamatutest aminohapetest, mis stimuleerib aju närvivahendusainet dopamiini, mis omakorda aitab kaasa ka õnnehormooni serotoniini sünteesimisele. Migreeni leevendumine võib olla põhjustatud serotoniini juurdevoolust, mis tõstab tuju, vähendab ärevust ja pinget ning lõõgastab pea kapillaarides tillukesi lihaseid.
Lisa trüptofaani oma toiduvalikusse, süües rohkesti kaunvilju, seemneid ja pähkleid (eriti india pähkleid) ja kvaliteetset linnuliha.
4. Lavendel on looduslik valuvaigisti
Taimetargad kasutavad lavendlit närvide lõõgastamiseks ja valuvaigistava efekti saavutamiseks. Lavendel vähendab migreeni ajal veresoontes tekkivat põletikku ja lõõgastab lihas-spasme kaelas, silmade ümber ja peas.
Kasuta kuivatatud lavendlit nuusutamiseks kohe kui peavalud hakkavad või tee kompresse. Samuti võid teha teed 1tl kuivatatud ürdist ja klaasist veest, lastes teel 15 minutit tõmmata. Naudi lavendli rahustavat toimet.
5. Ingver, piparmünt, cayenne pipar on naturaalsed analgeetikumid
Kasuta peavalude taltsutamiseks täiesti tavalisi majapidamises leiduvaid taimi nagu ingver, piparmünt ja cayenne pipar. Ingver ja piparmünt aitavad ka migreeni-hoogudega kaasnevate iiveldushoogude vastu.
Tee taimetee, kus segad kõik kolm kokku: pane 15 minutiks tõmbama kahe klaasi jagu keevat vett, kuhu on lisatud näpuotsaga cayenne pipart, tükike ingverit ja teelusika täis piparmünti. Veerand tunni pärast võta taimed välja ja lisa soovi korral pisut mett.
6. Joo rikkalikult vett
Uurimused on näidanud, et sageli on peavalude põhjuseks ka lihtsalt organismis valitsev veepuudus ning sellest tulenev happeline keskkond, mis valude võimendumisele kaasa aitab. Joo kogu päeva vältel ohtralt puhast, ilma gaasita vett. Kuna vesi moodustab inimesest ligi 70%, siis on veepuuduse korral häiritud eranditult kõik kehas toimuvad mehhanismid. Ära unusta, et alkohol, kohv, tee ja kofeiiniga joogid käituvad diureetiliselt ehk viivad vett kehast välja. Seega tuleb sul neid jooke tarbides vee joomist veelgi suurendada. Samuti vajavad rohkem vett loomse valgu tarbijad.
Autor: terviseterapeut ja toitumisnõustaja Liis Orav
Allikas: Toitumistarkus.ee