Kurkumiini vähivastane toime nüüd teaduslikult tõestatud

On kogunenud teaduslikku tõendusmaterjali selle kohta, et kurkumis leiduv aktiivaine on oluliste raviomadustega. Kuulus onkoloog Johns Hopkinsi ülikoolist Marylandis USA-s levitas seda sõnumit hiljuti seminaril, kus rääkis kurkumiini omadustest diabeedi, põletike ning vähi ravimisel, ilma kahjulike kõrvalnähtudeta.

Dr Saraswati Sukumari kirge kurkumi uurimisel innustab kindlasti ka see, et see vürts on India köögi lahutamatu osa, kuuludes tema enda kultuuritausta juurde. Kuid lisaks sellele on dr Sukumar uurinud kurkumi koostist juba aastaid ning leidnud sellele mitmekülgset meditsiinilist kasutust.

Lisaks põletikulise valu mahasurumisele ja haavade paranemise soodustamisele näib, et kurkum on ka üks paremaid vähivastaseid vürtse. “Me oleme kogunud ligi 300 teadusartiklit, mis kinnitavad kurkumi vähivastaseid omadusi. Paljude vähitüüpide, nagu näiteks jämesoolevähi algpõhjusena, on võimalik leida põletikku,” kommenteeris dr Sukumar hiljuti väljaandele Palm Beach Post.

Kurkumiin võib olla kõige tugevama vähivastase toimega toitaine, mis olemas on

Kroonilise põletiku seost vähi tekkega kinnitavad mitmed sellealased uuringud, sealhulgas ka 2011. aastal avaldatud teadusülevaade, mis leidis, et kuni 25% vähijuhtudest on põhjustatud algselt kroonilise põletikulise protsessi poolt. Leitakse, et krooniline põletik vähendab raku võimet kahjustatud DNA ahelat parandada, mis ongi vähi tekke algpõhjus.

Lisaks sellele, et kurkumiin vähendab põletiku taset ja sellel on vähivastane toime, toimib see ka ülejäänud 75% vähijuhtude puhul, mis ei ole tingimata põhjustatud põletikulisest protsessist. Teksase ülikooli vähiuuringute keskuse andmetel on kurkumiinil unikaalne võime jõuda vähirakkudeni ja muuta nende DNA-d, mis põhjustab rakkude hukkumise, kuid erinevalt sünteetilistest vähivastastest ravimitest, ei mõjuta see terveid rakke ega tekita kahjulikke kõrvalmõjusid.

Kurkumiin toetab tugevat tervist

Kurkumiini kasulikud omadused ei piirdu vähivastase toimega. Sellel on võime reguleerida tervet hulka keha süsteeme. On vähe haigusi, mille puhul terapeutilistes doosides tarbitud kurkum ei aitaks tervenemisele kaasa, mis tähendab, et selle vürtsi lisamine oma toidulauale on üks lihtsamaid viise enda tervist toetada.

Viimase viiekümne aasta jooksul on leitud, et kurkumiin vähendab vere kolesteroolitaset, piirab “vere kleepumist” ehk trombotsüütide kleepumist, vähendab tromboosi ja südameinfarkti ohtu, alandab II tüübi diabeedi, reumatoidartriidi, multiskleroosi ja Alzheimeri tõve sümptomeid, piirab HIV paljunemist kehas, surub maha kasvajate teket, aitab kaasa haavade paranemisele ning aitab paljude muude haiguste puhul.

Kuigi toidulisandi võtmine võib tunduda lihtsam kui toidulaua rikastamine, soovitab dr Sukumar kasutada kurkumit pigem toidus kui tableti kujul. Kurkumiini omastatavuse parandamiseks soovitatakse seda enne toidus tarbimist õlis kergelt läbi kuumutada. Kurkumi maitse on mahe ja sugugi mitte vürtsikas, mistõttu tasub proovida seda erinevate toitude sees.

Allikas: www.telegram.ee

Toimetas Katrin Suik

Seotud