Kohv – head ja halvad küljed ning ajurveeda-põhine lähenemine

Kas kohv on tervisele kasulik või kahjulik? Mõlemat argumenti annab tõendada teadusuuringute abil, vahendab Telegram.ee. Täna öeldakse meile, et kohv on kahjulik, homme räägitakse vastupidist. Kohvisõbrad ütlevad aga, et neil on täitsa ükskõik – nad joovad seda kõigest hoolimata. Ajurveeda arst dr John Douillard on kokku kogunud kohvi tervislikkust ja ebatervislikkust iseloomustavad uuringud ning lisanud sinna juurde ka ajurveeda vaatepunkti.

Viimastel aastatel oleme näinud hämmastavalt suurt hulka avaldatud teadustöid, mis kiidavad kohvi tervislikke omadusi. Küsimus on: kas need uuringud teevad olematuks varasemalt tehtud töödes välja toodud negatiivsed mõjud tervisele? Kohv on vastuoluline teema – mis puudutab meie tervist, kas see on meie sõber või vaenlane? Arutame ka seda, kuidas erineva kehatüübiga inimesed võivad kohvile erinevalt reageerida ning vaatame kohvi läbi ajurveeda prisma.

Kohvi head omadused

Erinevatest teadusuuringutest pärit kokkuvõtted:

  • Kui jood ühe tassi kohvi päevas, võid langetada diabeeti haigestumise riski 13% võrra, kuid juues 12 tassi päevas, vähendad seda riski 67% võrra. Kaksteist tassi kohvi!
  • Kuus tassi kohvi päevas vähendas eesnäärme vähki haigestumise riski 18% ning agressiivse surmava vähi riski 40%.
  • Neli tassi kohvi päevas võib vähendada maksatsirroosi riski kuni 84%.
  • Viis tassi kohvi päevas viie nädala vältel hakkas vähendama ajus Alzheimeri tõve tõttu tekkinud kahjustusi, alandades beeta-amüloidide taset veres ja ajus.
  • Üks kuni viis tassi kohvi vähendasid Parkinsoni tõve riski 47% ning üle viie tassi päevas vähendas seda veelgi. Selle uuringu kohaselt, mida rohkem päevas kohvi jood, seda madalam on Parkinsoni tõve risk.
  • Ning kuigi on palju uuringuid, mis viitavad kohvi kahjulikule mõjule südame-veresoonkonna jaoks, siis samas näitas üks uuring, et naised kes jõid 1-3 tassi kohvi päevas, vähendasid südame-veresoonkonna haigustesse suremise riski 24%.
  • Kõrge vererõhk – näitaja, mis oli kohvivastaste peamine argument – on samuti kahtluse alla seatud. Teadusuuringud on aastaid kinnitanud, et kohv tõstab vererõhku, kuid uuemad uuringud näitavad, et kuigi vererõhk algselt tõuseb, siis peale kaheksat nädalat igapäevast kohvitarbimist vererõhk normaliseerub.

(Kõik viited uuringutele on leitavad Kuidas väljuda kohv-piim-suhkur kolmnurgast?

Taimetarkus: iisopitee on sama hea hommikune ärataja kui kohv

Toitumisnõustaja Liis Orav: ideaalset menüüd ei ole olemas!

Hingamisraskused ja astma: milliseid toite vältida ja mis toob leevendust?