Supi muudab eriti tervislikuks asjaolu, et erinevalt teistest roogadest säilivad supis paljud olulised vitamiinid ja mineraalid, mis muul juhul koos keeduveega minema kallatakse. Vedel toit seedub maos hästi ning tagab ka parema toitainete omastamise.
Toitva einena on supp olnud eestlaste toidulaual väga pikka aega. Supp võib olla nii lahja juurviljaleem kui ka rohke liha, koore või juustuga rammus toidukord ehk sobib igale maitsele. Olenevalt toidukorrast võib supile lisandiks juurde panna hapukoort, ürte, leiba, täisterakrutoone vms.
Tervislikkuse seisukohast võiks supp olla ohtra soola asemel maitsestatud hoopis erinevate ürtide ja vürtsidega. Kes armastab rohkem teravust, saab sel moel ka suurepärase ainevahetust aktiviseeriva roa. Supi abil saab aidata ka kaalu langetada, kuna soe puljong hoiab kõhu täis, eriti hea, kui sellesse ohtralt köögivilju lisada.
Supp annab rohkelt toitaineid
Supp kõige üldisemas mõttes on tervislik ja hästi seeduv eine, kuna kuumtöötlemisel on enamasti kõik koostisained mõnusalt pehmeks keenud. Kuumtöötlemine pehmendab kiudaineid ja parandab mõne komponendi (näiteks karotenoidide) paremat omastamist. See, millist suppi süüa, sõltub peamiselt enda maitse-eelistustest..
Enamik suppe sisaldab köögivilju, mis tagab meile juba hea vitamiinikoguse. Porgandi ja teiste karotenoide sisaldavate köögiviljade omastatavus paraneb veelgi just siis, kui neid keeta ja süüa koos rasvaga. Hea rasvaallikas on näiteks kana- või loomalihaleem, samuti võib lisandiks olla hoopis hapu- või rõõskkoor, loomulikult ka oliiviõli või muu taimne rasv. Seega miks mitte valida mõni maitsev porgandipüreesupp.
Loomne kontidest keedetud puljong on tervisele väga kasulik, sõltumata sellest, mida sinna maitseks lisada. “Kondipuljongil on palju tervistavaid omadusi,” sõnas Eesti Toitumisnõustajate Ühenduse liige ja toitumisnõustaja Külli Holsting. Kontidest valminud leem on tulvil mineraalainetest ja kollageenist, mis toetavad soolestikku, liigeseid, luustikku ja nahka.
Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja sõnul keetsid vanad eestlased üsna tihti ka jahusuppi ehk körti, mis oli omamoodi poolpaks keedus ning praegusel tervisliku toitumise ajastul vast nii populaarne enam poleks.
Kõige tavalisem toit nädala söögikordades oli tanguleem, mida söödi õhtul või hommikul. See keedeti veega ning valmistamise lõpus lisas perenaine nii palju piima, kui raatsis. Mõnel pool pandi juurde ka natuke rasva või võid. Tanguleent söödi leivaga, kõrvale võeti silku.
Supp oli vanasti eestlastele kõige tähtsam toit. Eelkõige oli muidugi tegemist hooajaliste valikutega, kuid kõige levinum oli hapukapsasupp. Suvel, kui liha ei olnud, keedeti suppi rasva või piimaga.
“Talvel ja paastuajal söödi kaunvilju valguallikana, vastlapäeval oli traditsioon süüa herne- või oasuppi, mis on tummisem ja aitab raske talveaja üle elada,” selgitas Külli Holsting.
“Hapuoblika-, naadi-, kõrvenõgesesupid tulid kevadel kui toiduvarud otsas. Nii kasutati ära umbrohtude väge ja jõudu, et talvest kurnatud inimest saaks saata jälle põllule tööd tegema. Vitamiinid, aga ka näiteks rauarikkus naadis ja kõrvenõgeses annavad vastupanuvõimet ja jaksu juurde, eriti füüsilise töö ajal,” täpsustas ta.
Kartul ja kapsas supi koostises on hea valik aasta ringi, kuna need säilivad kaua ning annavad organismile palju kasulikku. Kartulis sisalduv tärklis annab energiat, kapsas toetab väävli- ja kiudainerikkusega maksa ning liigeseid. Tegemist on toitvate ja tummiste köögiviljadega ka näiteks haigustest paranejatele.
Tervisliku ja maitsva supi valmistamise nippe
Selleks, et saada supist võimalikult palju kasu, on hea teada mõningaid nippe. Valmistamisel tasub köögiviljade koorimine ja tükeldamine jätta viimasele hetkele, et vältida liigset õhuhapniku toimet ja vitamiinikadu. Kui soovid siiski kõik varakult ette valmistada, võib kooritud kartuleid hoida õhuga kokkupuute vältimiseks külmas vees. Teised köögiviljad võib katta märja rätikuga.
Et lühendada kõrge temperatuuri toimeaega, pannakse köögiviljad juba keevasse vette. Peedile ja porgandile ei tasu keetmise ajal soola lisada, kuna see pikendab nende valmimisaega.
Toidu valmistamine kaanega kaetud nõus vähendab muutusi toiteväärtuses ehk potikaant ei maksa pidevalt asjata kergitada. Lisaks tasub suppi keeta võimalikult täis potis, et taas vältida õhuhapniku vitamiine lagundavat toimet. Seetõttu ei tasu toitu valmimise ajal ka liiga palju segada. Supileeme pinnale tekkiv rasvakiht takistab loomulikul moel õhuhapniku juurdepääsu toidule. Soovi korral võib hiljem jahtunud supi pinnalt rasvakihi kergelt ära koorida. Kui segada toidule juurde jahu, tärklist või riisi, suureneb sellega supi viskoossus ning vitamiinikadu võib väheneda kuni 20% võrra.
Huvitav nüanss on see, et liha ja kala puhul sõltub nende vitamiinisisaldus otseselt sellest, kui kaua on toitu valmistatud. Seega väikesteks tükkideks tehtud liha- ja kalaroogade puhul on vitamiine rohkem säilinud, kuna nende keemisaeg on lühem. Samas vajab aga puljong vastupidi hoopis pikka keemisaega. See tähendab, et vitamiine tuleb keeta vähe ning mineraalaineid kauem.
Supp annab organismile kõike vajalikku
Valides toidukorraks just supi, võib enamikul kordadest olla küllaltki kindel, et tegemist on hea ja toitva einega. Soe supp täidab hästi kõhtu, ei tõsta kiirelt veresuhkrut ja on kiudainerikas. Kui tegemist on liha- või kaunviljasupiga, saame sealt ka valku. Lisaks annab see kehale vajalikku vedelikku ja on tänu köögiviljadele vitamiinirikas.
Puljongis leidub palju mineraalaineid ja bioaktiivseid ühendeid. Naturaalse kollageeni sisalduse tõttu ravib puljong ka soolestikku.
Olenevalt supist saab endale täisväärtusliku toidukorra nii kaalujälgija kui ka turskem inimene ning perega veedetud nappi aega saab pikendada, kui valida näiteks kodusest sügavkülmast juba varem valmis keedetud toit.
Allikas: Parem seedimine: millised toiduained sobivad koos söömiseks, millised mitte?
Varjatud suhkrusõltuvuse küüsis: 8 põhjust, miks valge suhkur menüüst välja jätta
11 põhjust, miks su kehakaal ei lange
Vabane emotsionaalsest söömisest ja vähenda kehakaalu koputamise ehk EFT abil
Seitse harjumust, mis su kehakaalu märkamatult tõstavad