Eestlane armastab eelkõige liha ja lihatoite, piima ja piimatoite, mis kõik sisaldavad valkaineid ning on suuremal või väiksemal määral organismil rasked omastada. Pealekauba kipume endiselt liha üle küpsetama või kõrvetama. Valgulised toitained on aga organismile füsioloogiliselt tugevalt happelised ning nende liigtarbimine tõstab aja jooksul mao happesust ja võib tekitada mitmesuguseid tüsistusi.Valgulised laguproduktid kogunevad meie soolestiku käärudes-kurdudes, põhjustades roiskumist ja mürkainete (laibamürgid) teket ning sattumist ainevahetusse.
- Varia
- 21.05.2014, 13:00
Kama hoiab seedimise korras
Kiudained seovad ja neutraliseerivad soolestikus koguneva liigse kolesterooli ning sapphapped, raskmetallid ja radioaktiivsed ühendid. Ehk oligi sellepärast meie vanavanemate tervis rohkem korras, et puhast rukkileiba söödi ainult suuremate pühade puhul ja igapäevane leib sisaldas lisaks jahule suurel hulgal ka aganaid.