Käes on mahlaste ploomide aeg

Ploomipuu on üks populaarsemaid Eesti aedade viljapuid, jäädes alla vaid õunapuule. Pole ka ime, sest oma tervislike omaduste poolest ületab ploom paljusid puuvilju-marju.

Ploomid sisaldavad süsivesikuid, mineraalaineid, vitamiine ja vähesel määral ka valke ja rasvu. Kuid ploomi tähtsaim tervislik omadus on rikkalik pektiinisisaldus, mis aitab alandada kõrgenenud kolesteroolitaset veres ja aeglustab suhkru imendumist peensooles. “Pektiinained seovad organismis vett, raskmetalli, soola ja mürgiseid aineid ning viivad need organismist välja,” soovitab Polli aiandusinstituudi biokeemik Koidu Kelt kindlasti ploome süüa mürgistuse ja kiiritushaiguse puhul. Samuti aitab ploomis sisalduv pektiin organismist väljutada liigset vett ja soola, mis on tähtis südame-veresoonkonnale, neeru- ja põiehaiguste, sooltepõletike ning maohaavade korral. Peale ploomide leidub pektiini ka õuntes ja mustas sõstras.

Asjatundjad Suurbritanniast on veendunud, et ploomid-kreegid sisaldavad rikkalikult A-, C- ja E-vitamiini. Viimane on väga hea vabade radikaalide siduja (mõningase vahemaaga järgnevad rosinad, mustikad, mustad sõstrad, apelsinid, peedid ja õunad). Ploomid neutraliseerivad suurepäraselt neid organismile kahjulikke ja väga agressiivseid aineosi, mis kiirendavad vananemist, soodustavad südame-veresoonkonna haiguste ja vähi teket.

Tõeliselt imeväärne on aga selle puuvilja sidekoe toime soolestikule, väljutades aktiivselt organismist ainevahetuse jääkaineid ja toksiine soodustab ta seedetrakti ja maksa tegevust, mõjub hästi närvisüsteemile, aitab võidelda väsimusega.

Ploomidest saab abi ka kroonilise kõhukinnisuse korral, kuid ainult siis, kui neid enne magamaminekut pool kilo ära süüa. Juhul kui muret teeb mao ülehappesus või liigne kehakaal, see ravi ei sobi.

Mineraalidest on ploomis teiste puuviljadega võrreldes enim kaaliumi ja rauda. Kaalium aitab normis hoida vererõhku, raud parandab verd. Hilissuvel ja sügise algul mõjuvad ploomid verele sama tõhusalt kui maasikad kevadel.

“Ploom on kõige maitsvam just puult korjates. Ploomil ei ole järelvalmimist, seistes maitse hoopis halveneb,” ütleb Koidu Kelt ning soovitab toiduks eelistada kodumaist värsket ploomi.

Sügavkülmutamiseks ideaalset ploomi pole. Parim on külmutada tumedat värvi ja tihke viljalihaga ploome. Võimaliku mõru maitse ennetamiseks tuleb ploomilt enne sügavkülmikusse panekut kivi eemaldada. Enamiku sortide puhul on kasulikum enne sügavkülmutamist ploomid tükeldada ning suhkruga üle puistata või siirup peale kallata. Suhkru lisamisel ei muutu ploom vesiseks ega pudruseks, pealegi aitab suhkur säilitada värvi.

Allikad: www.ohtuleht.ee, www.terviseleht.ee

Seotud