Kurkum kaitseb ja turgutab keha
Kurkum ehk kollajuur on ingveri sugulane, selle juurt kasutatakse enamasti kuivatatuna ehk pulbrina. Värskena hoiustatakse ja kasutatakse kollajuurt ingveri sarnaselt, maitselt on see ingverist magusam. Indias on seda kauni värvuse, erilise aroomi ja vürtsika mekiga vürtsitaime kasutatud juba aastatuhandeid. See on üks tähtsamaid taimi India traditsioonilises meditsiinis ajurvedas, kus kurkumit on kasutatud haavade ja nahaprobleemide ning mitmete teiste tervisehädade ravimiseks.
Kollaseks teeb kurkumiin
Värskena kasutatakse kurkumit üsna väikestes kogustes nagu ka ingverit riivituna või hakituna. Värsket kurkumit võib kasutada Aasia toitudes kurkumipulbri asemel, näiteks sobib see suppidesse ja hautistesse, riisi- ja läätseroogasesse, kana- ja kalaroogadesse, köögiviljade maitsestamiseks jne.
Lisa riivitud kurkumit tavalisele kapsa- ja porgandisalatile ning saad põneva ja rõõmsavärvilise roa. Pressi kurkumit koos porganditega hommikuse mahla sisse või leota koos sidruni ja meega vees ning saad kasuliku kurkumitee.
Vürtsikas jook viiruste hooajaks
Kosutava ja viirustevastase joogi, mida tasub eriti rüübata külmetushaiguse korral, saad kurkumit piimas keetes. Lisa kuumale kurkumipiimale ka teisi vürtse, näiteks kaneeli ja kardemoni ning magustajaks mett või agaavisiirupit. Kurkumiini imendumist aitab parandada must pipar.
Kurkumiga tasub köögis toimetada ettevaatlikult, kui sa just ei soovi oma kööki värvida rõõmsalt kollaseks, sest värske kurkum jätab kergesti plekke. Kui see siiski juhtub, aitab plekke eemaldada sidrunimahl. Värske kurkum säilib külmikus paar nädalat, kuid seda tasub hoolikalt pakendada.
Kosutav kurkumipiim
Vaja läheb: tavalist või taimset piima, näiteks mandlipiima, värsket kurkumijuurt (sobib ka kuivatatud kurkumipulber), kaneelikoort, kardemoni, muskaatpähklit, võid ka lisada nelki ja ingverit.
Valmistamine: haki peeneks või riivi kurkum ning lisa koos vürtsidega piimale. Kuumuta tasasel tulel 10 minutit. Vala tassi ja vajadusel maitsesta mee või agaavisiirupiga.
Toime: Vürtside kuninganna kurkum kaitseb ja turgutab keha – puhastab verd, toob leevendust valude korral, aitab ennetada vananemist, leevendab põletikke, kaitseb maksa ja soolestikku, teeb kõhule head, annab sooja ja ergastab vaimu.
Joogi lisakasu
- on põletikuvastane, antioksüdantide rikas, antiseptiline ning valu vaigistava toimega:
- tõstab immuunsust;
- vähivastase toimega;
- aitab hoida kolesteroolitaseme korras;
- soodustab seedimist;
- puhastab maksa;
- reguleerib ainevahetust ning aitab alandada kaalu;
- hoiab vererõhu korras;
- soodustab mälu- ning aju tegevust;
- abiks erinevate nahaprobleemide korral;
- neuroloogiliste haiguste korral;
- alandab triglütseriide;
- liigesevalud, artriit;
Lisades kurkumi- või kurkumiiniga maitsestatud roogadele musta pipart, siis suurendad sellega kurkumiini biosaadavust 1000 korda, seda mustas pipras oleva piperiini tõttu. Just, segades kurkumiga maitsestatud roogadesse veidike musta jahvatatud pipart, suurendab see keha imendumisvõimet omastamaks kurkumiini tervelt 2000%.
Maitsvat ja särtsakat kurkumipiima elamust!
Allikad: alkeemia.ee, www.bioneer.ee, www.hingepeegel.ee