Smuutide valmistamiseks vajad:
Kannmikser
Smuutide valmistamiseks hädavajalik. Saumikser koos juurdekuuluva anumaga sobib ka, aga ma soovitan osta korraliku kannuga mikseri, millega on lõbusam ja kergem töötada. Kalla kõik koostisosad sisse, vajuta nuppu ja smuuti on serveerimiseks valmis. Kannmikserit nimetatakse mõnikord ka blenderiks. Mikserit valides tuleb nii mõndagi silmas pidada, näiteks mootori võimsust, kiirusetasemete arvu, mahutavust ja seda, kas mikser suudab jääd purustada. Soovitan klaasist kannuga mikserit, see on püsivam, kergem puhtana hoida, ei kriimustu ega muuda nii lihtsalt tooni kui plastist kannuga mikser. Nüüdisajal on saadaval kvaliteetseid plastist kanne, mis samuti ei kriimustu ega muuda tooni, kuid need on tihti palju kallimad. Mikser ei pea suutma jääd purustada, aga see on kahtlemata eelis. Kui valid mikserit, mõtle ka sellele, kui sageli ja kui palju smuutisid kavatsed tegema hakata. Kui valmistad smuutit vaid mõne korra kuus, piisab ehk sellest saumikserist, mis on juba kodus köögisahtlis olemas. Kui aga soovid hakata smuutifänniks nagu mina, tasub soetada kallim ja kvaliteetsem masin, mis peab kaua vastu, on pika garantiiga ja võib mikserdada põhimõtteliselt kõike. Hea mikser peenestab koostisaineid hoolikalt ja kehal on siis kergem toitaineid kätte saada. Minu mikser on Vitamix, mis suudab mikserdada kõike alates seemnetest, pähklitest, jääst, sügavkülmutatud viljadest ja marjadest kuni kõvade köögiviljadeni, näiteks porgandeid, punapeeti ja taimelehti.
Saumikser
Hea valik, kui teed smuutisid harva ja väikeses koguses. Saumikserit on lihtne kasutada ja veel lihtsam puhastada. Pea vaid meeles, et see on ette nähtud toidu püreestamiseks, ära pudrusta kõvu vilju ega jääd. Lõiketerad võivad kergesti puruneda, kui need on üle koormatud.
Mahlamasin
Kui teed smuutisid kõvadest puu- ja köögiviljadest, on vaja mahlamasinat, mis eraldab neist kõigepealt mahla. Mahlamasinaid on kaht tüüpi – toormahlatsentrifuug ja mahlapress. Kui valid mudelit, pea meeles, et nende jõudlus ja kättesaadav mahlakogus on erinevad. Kui kasutad aparaati tihti, tasub osta pigem ehtne mahlapress kui toormahlatsentrifuug.
Mahlapress
Hakib puu- ja köögiviljad peeneks massiks, mis seejärel pressitakse läbi peenesilmalise metallvõrgu. Mahlapress on veidi kallim kui toormahlatsentrifuug, kuid tuleb toime suuremate kogustega ja töötab tõhusamalt. Ka saadav mahl on toitvam, sest protsessi käigus säilib rohkem ensüüme. Mahlapressiga tehtud mahl tuleks ära juua 48 tunni jooksul, kuid soovitatavalt kohe. Mahlapress tuleb kohe pärast kasutamist pesta, et viljajäänused selle külge kinni ei kuivaks.
Toormahlatsentrifuug
Riivib puu- ja köögiviljad ning surub viljaliha tsentrifuugiga läbi peenesilmalise võrgu. Toormahlatsentrifuug on tavaliselt odavam kui mahlapress, kuid toodab vähem mahla. Lisaks hävitab see ensüüme ja pöörlevad lõiketerad võivad tugevalt kuumeneda. Seetõttu mahl oksüdeerub ja selle säilivus väheneb veidi. Toormahlatsentrifuugiga valmistatud mahl tuleks ära juua 24 tunni jooksul, kuid soovitatavalt kohe. Masin tuleb kohe pärast kasutamist puhtaks pesta, muidu võib viljaliha selle külge kinni kuivada.
Köögikombain
Hea, kui on köögis olemas, aga rohkem kasu on sellest siis, kui valmistad smuutisid või mahlu suures koguses. Osa smuutist kipub anuma seinte külge kinni jääma, sest seda ei ole kerge korralikult tühjendada. Köögikombain koosneb sageli paljudest väikestest osadest ja seetõttu võib seda olla raske puhastada.
Sügavkülmik
Suur sügavkülmik kulub marjaks ära, kui kavatsed säilitada marju, vilju, jääkuubikuid ja smuutisid suurtes kogustes. Tavalises sügavkülmikus ei tohiks vilju ja marju hoida kauem kui 2-3 kuud, kui aga temperatuur on alla -18 °C, säilivad need veidi kauem.
Külmik
Kõiki meiereitooteid, värskelt pressitud mahla ja avatud pakendites pähklipiima tuleb hoida külmikus,samuti enamikku puuviljadest. Et puuviljad üle ei küpseks ja teised toiduained neid ei hävitaks, on neid üldiselt kõige parem säilitada suletud kilekottides. Kui aga tahad, et puuviljad kiiresti küpseksid, hoianeid hoopis toatemperatuuril.
Autor: Eliq Maranik