Peterburi Ajurveeda Meditsiini Instituudi prorektor Igor Vetrov selgitab lehel Makarikamaa.wordpress.com, mis on Indiast pärit iidse teaduse järgi see maagiline retsept, mis hoiab inimese terve, noore ja elujõulisena.
Need on neli asja, mis kõik tõstavad organismis nn noorusehormoonide – kasvuhormooni ja DHEA taset. Ehk siis igavese nooruse neli tugisammast on:
1. Praanatoit, mille osakaal päevases toiduratsioonis peaks olema 70%
2. Õigel ajal söömine
3. Üks kord nädalas paastumine või koormusvaba päev
4. Liikumine
Kasvuhormoon hoiab töökorras immuunsuse ja kasvajatevastase toime, rakud paljunevad vigadeta, nahk on elastne, luud tugevad, liigesed paindlikud, aju töötab jõudsalt. Tema käsul sünteesib maks vananemisvastase toimega insuliinitaolist kasvutegurit IGF-1, tänu millele puhastuvad rakud jääkainetest ja korrastavad seda, mis rikki läinud. See on nagu arvuti antiviirusprogramm. Mida kahjustatum on rakk, seda varem peab ta taastumiseks jagunema. Mida sagedamini ta aga jaguneb, seda kiiremini me vananeme. Kasvuhormoon ja DHEA on ka looduslikud antioksüdandid, mis kaitsevad naha elastsuse eest vastutavaid kollageeni- ja elastiinikiudusid.
25. eluaastast alates hakkab kasvuhormooni tase kahanema, insuliinitase samas kasvama. Naha võime niiskust hoida alaneb, rasv hakkab kogunema puusadele ja kõhule, näos aga väheneb, mistõttu paistab vananemine välja esmalt just seal. Insuliin soodustab rasv- ja vähendab lihaskoe kasvu, lisaks blokeerib kasvuteguri IGF-1 valmistamist. Kasvuhormooni taset alandab ka hormoon kortisooli suurenemine, millele aitab kaasa krooniline stress. Nii et tegelikult ei alga vananemine mitte vanurieas, vaid tunduvalt vanem.
Mis on praanatoit?
Praanat ehk elujõudu andvad toiduained on – nimetan need praana kahanemise järjekorras:
1. Mesi
2. Selitatud või ghee
3. Äsja nopitud puuviljad ja marjad – külmutatuna ja kuivatatuna on neis praanat vähem
4. Täisteravili, oad, pähklid, seemned, köögivili
5. Naturaalsed piimatooted, millest esikohal värskelt lüpstud piim
6. Munad
Maa peal kasvavates köögiviljades on praanat rohkem kui maa-alustes. Muudest toiduainetest praanat ei saa. Termiliselt töödeldud praanatoit tuleb ära süüa päeva jooksul. Üleöö hoides on see hommikuks surnud, sest Kuu on sellest energia röövinud.
Parim ongi värske ja äsjavalmistatud toit. Mida aga tehakse? Süüakse palju suhkrut ja rafineeritud nisujahu, kooritud riisi, tšipse, popkorni. Need kõik, samuti banaan, on kõrge glükeemilise indeksiga GI, mis tõstab insuliinitaset.
Mida tähendab õigel ajal söömine?
Kuni tegeliku keskpäevani peaksime me sööma ainult praanatoitu. 30-40 minutit enne ja pärast keskpäeva ei tohiks aga süüa üldse, sest see on aeg, mil käivitub organismi nn antiviirusprogramm. Pärast seda ei pea väga range olema, sest keha omastab siis ainult kasulikku. Kahjuliku, isegi kõrge GI-ga toidu, tõrjub ta välja. Pärast päikeseloojangut tuleb taas olla hoolas. Võib süüa piimatooteid, puuvilju, marju, seemneid, pähkleid, rafineerimata taimeõli, rohelist ja köögivilja, ent mitte kõrge GI-ga kartulit, porgandit, peeti. Tegeliku keskpäeva leidmiseks tuleb päikestõusu ja -loojangu aeg jagada pooleks.
Miks soovitatakse kord nädalas paastumist või koormusvaba päeva?
Pikaajalised uuringud on näidanud, et see tõstab nn noorusehormoonide taset inimese vanusest sõltumata. Ühepäevast paastu, s.t veepäeva kord nädalas võiks pidada korrapäraselt. Kui tervis ei luba, võib paastumise asemel teha nädalas ühe koormusvaba päeva, mil juua vett ja värskelt pressitud mahlu ning süüa puu- ja köögivilju. Kindlasti ei tohi paastupidamisel muutuda fanaatikuks, ka ei ole hea pikalt nälgida, sest see on organismile stress, mitte aga rõõm, mis ta olema peaks.
“Igavese nooruse” naljas tugisammas on liikumine. Milline?
Niisugune füüsiline tegevus, mis meeldib. Uuringute järgi on kasvuhormooni tõstmiseks parim sörkjooks. Ent kehale on harmoonilisemad kõndimine, võimlemine, jooga, venitus- ja lõdvestusharjutused. Ajurveeda seisukohast on kehakultuur hea, tippsport aga mitte, sest maailmarekordite püstitamine on ülim pingutus, mis kulutab ojas-energiat.
Allikas: Makarikamaa.wordpress.com