Ava külgmenüü

Hapendatud toit kui parim probiootikum. Mis on kimchi?

Mis on hapendamine ehk fermenteerimine? Fermenteerimine on iidne ja laialt levinud toidu valmistamis- ja säilitamisviis, mille käigus mikroorganismid (bakterid, seened) ning nendes leiduvad ensüümid, muundavad (oma elu-ja seedetegevuse käigus) toiduaineid biokeemiliselt.

Oluline on veel, et see muundamine on inimeste poolt juhitud ja kontrollitud, sest mitte igasugune toit, mis on mikro-organismide poolt muundatud, on toit mida tahame süüa.

Fermenteerida saab peaaegu kõike – liha, kala, piima-ja teraviljatooteid, kaun-ja juurvilju, puuvilju, seeni, erinevaid jooke, isegi pähkleid ja seemneid. Mõned näited fermenteeritud toitudest-jookidest: jogurt, hapukapsas, hapukurk, õlu, vein, äädikas, oliivid, kakao, kohvi, pu erh tee, juuretise abil valmistatud leib, juust, salaamivorst.

Mis on piimhappekääritus?

Piimhappekääritamise puhul toimub suhkrute ja tärkliste lõhustumine piimhappebakterite abil ja moodustub piimhape ja süsihappegaas. Näiteks kui porgandi peal elavad bakterid saavad ligi tükeldatud porgandi sees olevatele suhkrutele, siis nende seedetegevuse käigus tekibki piimhape (seepärast hapendatud toidud maitsevad ka hapult!). Happeline keskkond tagab fermenteeritud toitude pikaajalise säilimise, sest paljud toitu lagundavad mikro-organismid ei saa elada liiga happelises keskkonnas.

Ilma kontota saate ühes kuus lugeda kuni 5 tasuta artiklit. Selle artikli edasi lugemiseks logige sisse või liituge Alkeemiaga luues endale tasuta konto.