Hapendatud toit kui parim probiootikum. Mis on kimchi?
- Füüsiline tervis
- Loodusravi
- 27.07.2024, 17:13
Oluline on veel, et see muundamine on inimeste poolt juhitud ja kontrollitud, sest mitte igasugune toit, mis on mikro-organismide poolt muundatud, on toit mida tahame süüa.
Fermenteerida saab peaaegu kõike – liha, kala, piima-ja teraviljatooteid, kaun-ja juurvilju, puuvilju, seeni, erinevaid jooke, isegi pähkleid ja seemneid. Mõned näited fermenteeritud toitudest-jookidest: jogurt, hapukapsas, hapukurk, õlu, vein, äädikas, oliivid, kakao, kohvi, pu erh tee, juuretise abil valmistatud leib, juust, salaamivorst.
Mis on piimhappekääritus?
Piimhappekääritamise puhul toimub suhkrute ja tärkliste lõhustumine piimhappebakterite abil ja moodustub piimhape ja süsihappegaas. Näiteks kui porgandi peal elavad bakterid saavad ligi tükeldatud porgandi sees olevatele suhkrutele, siis nende seedetegevuse käigus tekibki piimhape (seepärast hapendatud toidud maitsevad ka hapult!). Happeline keskkond tagab fermenteeritud toitude pikaajalise säilimise, sest paljud toitu lagundavad mikro-organismid ei saa elada liiga happelises keskkonnas.
Ilma kontota saate ühes kuus lugeda kuni 5 tasuta artiklit. Selle artikli edasi lugemiseks logige sisse või liituge Alkeemiaga luues endale tasuta konto.
Oled juba liitunud meie klubiga?
Logi sisse, et lugeda seda artiklit.
Hakka Alkeemia klubi liikmeks luues endale TASUTA konto!
Tasuta kontoga saad:
- Piiramatu ligipääsu tuhandetele artiklitele
- Info ürituste kohta sündmuste kalendris
- Võimekuse märkida artikleid loetuks jpm.
Hakates Alkeemia klubi liikmeks nõustud meie kasutajatingimuste, privaatsuspoliitikaga ja Alkeemia uudiskirjadega.
