Basiilikut tunti juba vanas Kreekas ja Roomas. Keskajal oli ta laiemalt tuntud kui vahend mürgiste putukate hammustuste ja skorpioni salvamise vastu.
Basiilik hakkab meie tingimustes õitsema juulis-augustis (-10C juures ta hävib). Ta lehtedel-vartel on kuni õitsemiseni meeldivalt tugev palsamilõhn, mis meelitab aeda mesilased ja linnud. Kasvatatakse nii maitse- kui ka ravimtaimena. Õitsemise eel kogutud võrseid kasutatakse nii värskelt kui ka kuivatatult.
Kui basiilik on kasvanud umbes 15 cm pikkuseks, võib talt igapäeva vajadusteks lehti näpistada. Korjata tuleb ettevaatlikult, et rootsudest kasvaksid uued. Lõplik saak korjatakse tervete okstena, mis siis kuivatatakse (tugevam aroom) või sügavkülmutatakse. Kuivatamine peaks toimuma kiirelt, tuuletõmbuses ja pimedas, et lehed säilitaks värvi. Õigesti kuivatatud taimed säilitavad aroomi veel kolmandal aastal.
Rahvameditsiinis on kasutusel kogu taime maapealne osa: lehed, õied, varred. Basiiliku toime organismile sõltub tema hulgast tees. Meil veel puudub ravimiskogemus, see-eest on need teistel rahvastel väga pikaajalised.
Üks teelusikatäis basiilikuürti 1 klaasi keeva vee kohta, mis on 10 minutit tõmmanud, on rahustav ja paneb neerud hästi tööle (põie- ja neerupõletiku ravim). Basiilikuteed juuakse krooniliste gastriitide ja koliitide puhul, kusjuures võetakse 2 teelusikatäit ürti 1 klaasi vee kohta ja lastakse kauem tõmmata. Viimast teed juuakse jahtunult enne sööki 0,5 klaasi korraga.
Ka külmetushaiguste ning köha puhul on temast abi. Kroonilise nohu korral võetakse ja hingatakse sisse kuivatatud lehtedest valmistatud peent pulbrit. 2 supilusikatäit ürti 300 ml keeva vee kohta stimuleerib närvisüsteemi, tugevdab südametegevust, on toniseeriva ja antiseptilise toimega. Basiilik kergendab ka pahaloomuliste kasvajatega kaasnevaid vaegusi. Eriti oluline Ka aitab ta reumahaigeid ja loiu ainevahetuse puhul.
Toidu tegemisel võib basiilikuga maitsestada kõiki salateid, köögivilja-, kala- ja liha-, ka kruubi-, kaerahelbe- ja munatoite, marinaade ja kastmeid. Teda kasutatakse laialdaselt liha-, kala- ja konservitööstuses, kuulub ka liköörisortide maitseainete buketti. Kodusel teel hoidiste valmistamiseks sobib värskelt kasutada, eriti tomatihoidistes, kus ta on asendamatu.
Usutakse, et basiilik on hea abiline masenduse, melanhoolia, kurbuse ja hirmu korral. Aitab eemale hoida viha ja kurjust. Et kodu energeetiliselt puhastada, piserda basiilikuõliga vett põrandatele või lisa õli põrandapesuvette.
Kuivatatud basiilikust võib teha suitsu, millega ruume puhastada. Kui olete olnud pikalt kurb ja väsinud, siis puhastage basiilikusuitsuga oma tube ja piserdage õli oma töö-ja elukeskkonda.
Basiilik loob harmoonia tülitsevate armastajate vahele. Selle lõhn rahustab ja loob heaolutunde. Basiiliku kinkimine toob õnne ja rahu uude koju.
Äride uste lähedale ja kassade lähedale pandud basiilik meelitab ligi häid kliente ja jõukust. Natukene basiilikupuru pisikeses kotikeses rahakotti panduna teeb ka kenasti oma töö ära.
Ja nüüd kevadel, söö tomatit koos värske basiilikuga – see tõmbab armastust ligi nagu nõiaväel!
Allikas: internet, www.terviseleht.ee