Aluseline toitumine aitab vähendada väsimust, elavdada aju tööd ning vähendada kehakaalu

Inimene on energeetiline olend. Ta on võimeline taluma pikaajalisi pingeid, kui talle anda regulaarselt aega enese taastamiseks ja puhkuseks. Seda eirates võivad keha neurokeemilised reaktsioonid kahjustada nii inimese psüühilist kui ka füüsilist seisundit. Meie sisekeskkonna hapestumine ehk pH langus on organismi energeetiline häire.

Kuna organismil on alati tendents muutuda happeliseks, tuleb selle tasakaalustamiseks (lisaks füüsilisele tegevusele ja korralikule puhkusele) suurendada ka aluselisi jääke jätvate toiduainete kogust menüüs.

Esialgu tuleb menüüsse lisada üks tervislik aluseline toidukord. Umbes kolme nädala pärast hakkavad ilmnema järgmised muutused: krooniline väsimus väheneb, märgatavalt kasvab füüsiline vastupidavus, mõttetegevus elavneb, kehakaal langeb. Ja juua tuleb vähemalt 2 liitrit vett päevas.

Liiga kiire üleminek aluselisemale menüüle võib esialgu tekitada vaevusi ja inimest ehmatada, kuid see on organismi ainevahetushäirete tasakaalustumise tunnuseks.

Järgnev toiduainete tabel on koostatud Robert O. Youngi materjalide põhjal. Nende suhteline potentsiaal happeliseks (-) või aluseliseks (+) jäägiks on vahemikus -40 kuni +40.

Toiduained, mida tasub oma menüüsse lisada:

Rooskapsa võrsed -1,5

Rohelised oakaunad +11,2

Herned, küpsed +0,5

Hapuoblikas +11,5

Spargel +1,1

Spinat +13,1

Artišokk +1,3

Küüslauk +13,2

Varemerohi +1,5

Seller +13,3

Roheline peakapsas +2,0

Värske peasalat +14,1

Leht- ehk aedsalat +2,2

Endiiviasigur +14,5

Sibul +3,0

Cayenne’i pipar +18,8

Lillkapsas +3,1

Põldosi +21,7

Valge peakapsas +3,3

Orashein +22,6

Roheline peasalat +4,0

Võilill +22,7

Kähar lehtkapsas +4,5

Odraoras +28,1

Hernes, värske +5,1

Sojauba (idandatud) +29,5

Kabatšokk (suvikõrvits) +5,7

Rediseseemned (idandatud) +28,4

Punane peakapsas +6,3

Tšiiaseemned (idandatud) +28,5

Rabarberivarred +6,3

Lutsernioras +29,3

Porrulauk +7,2

Värske kurk +31,5

Ürt-allikkress +7,7

Nisuoras +33,8

Murulauk +8,3

Porgand +9,5

Kaalikas +3,1

Punapeet +11,3

Nuikapsas +5,1

Redis +16,7

Mädarõigas +6,8

Must rõigas +39,4

Naeris +8,0

Laim +8,2

Tomat +13,6

Sidrun +9,9

Avokaado +15,6

Tatratang +0,5

Sojauba +12,0

Speltanisu +0,5

Aeduba +12,1

Läätsed +0,6

Granuleeritud soja +12,8

Sojajahu +2,5

Sojapähklid (leotatud/kuivatatud) +26,5

Tofu (sojajuust) +3,2

Metsapähkel -2,0

Parapähkel -0,5

Mandel +3,6

Kõrvitsaseemned -5,6

Vürtsköömneseemned +1,1

Päevalilleseemned -5,4

Apteegitilliseemned +1,3

Linaseemned -1,3

Köömned +2,3

Seesamiseemned +0,5

Oliiviõli +1,0

Kuningakepiõli +4,1

Kurgirohuõli +3,2

Merekalade rasvad +4,7

Linaseemneõli +3,5

Allikas: Riina Raudsik “Eelmäng haigustele”, kirjastus Pilgrim

 

Seotud