Ajurveda nipid, mis aitavad hoida seedimise korras ja kehakaalu kontrolli all

Kuidas hoida oma seedetuli põlemas? Millised toidud ja joogid on seedetule suurimad vaenlased ning mida ja millal võiksid süüa, et sinu seedimine laabuks probleemideta?

Seedetule alalhoidmine

Alati peab arvestama sellega, et kõigile ei ole loodus kaasa andnud sama palju tuld. Sulle sobilik ei pruugi samamoodi sobida sinu sõbrale ja vastupidi. Samuti varieerub agni intensiivsus kooskõlas looduse rütmidega: teatud ajal ongi asju kergem seedida. Nii nagu purjetada on mõttekas siis, kui on piisavalt tuult, on mõistlik süüa kõige tugevam eine keskpäeval, mil looduse tuli lõõmab suurima leegiga.

Oma rolli mängivad veel pidevalt n-ö üle ääre voolavad dosha’d ehk see, mida me enesele alateadlikult ligi tõmbame. Sarnane suurendab sarnast! Näiteks on Pitta-tüüpi inimestel küll loomulikult hea ainevahetus, kuid liigne tuli hakkab ühel hetkel elu igas mõttes põletama ja sõbralikust tulest saab hoopis kaval vaenlane. Vata oma õhule omase kaootilisusega on arusaadavalt pea alati hädas ebaregulaarse seedimisega. Kapha raskus aga kustutab tuld ja paneb ka kõik protsessid aeglasemalt käima. Energeetiliselt kokkusobimatud toidukooslused on üks olulisemaid põhjusi, miks tänapäeval on nii palju gluteeni- ja laktoositalumatust, eri tüüpi allergiaid või ärritunud soole sündroomi. Ajurveeda mõistes on see lihtsalt üks suuremat sorti kaos seedetule osakonnas, kus agni on pidevalt üle koormatud eri tüüpi maitsete ja energeetikaga, mida on pea võimatu seedida. Samas ei pruugi needsamad toiduained eraldi süües ja õigel viisil valmistatuna kunagi probleemi tekitada. Banaani ja piima kokteil on koos ja külmalt tarbides soolestikule tõeline viitsütikuga pomm, kuid eraldi süües toidavad need elumahlasid.

Kord juba tasakaalust välja viidud süsteemi on mõnikord üsna vaevaline üleöö korda saada, eriti siis, kui me teadmatusest ise sellele kaasa aidata ei oska. Näiteks on melon üks kõige ebasobivamaid variante magustoiduks, kuna see vajab seedimiseks väga tugevat tuld ega sobi kokku peaaegu ühegi teise toiduainega. Tihtipeale on see üheks paljudest lihtsatest näidetest, mis tekitab ahhaa-elamust, mõistmaks, miks viimasel koosistumisel nii “tervislik” ja kalorivaene melon või ka arbuus magustoiduna kõik eelneva ära rikkus ja tekitas terveks õhtuks raskustunde. Veega me ju tavaliselt kustutame tuld ja vesi on omaduselt ka väga raske! Kui magustoidu kõrvale sai joodud veel piimaga kohv või melonile tupsutatud vahukoort, tekib seedetule osakonnas streik, mis võib väljenduda ärritunud soole sündroomina. Lisaks on järjekordse ama tekkimise tõenäosus garanteeritud, mis omakorda veelgi tuld kustutab.

Seedetule häireteta põlemise tunnuseks on alati regulaarne hea söögiisu. Täpsem oleks küll öelda nälg, kuna seda on võimalik tõepoolest ka füüsiliselt tunda. Pidev isutamine seevastu tekib mitte kõhus, vaid hoopis peas ning on ilmselge märk agni nõrkusest. Tihe hundiisu omakorda ei viita seedetule tugevusele, vaid pigem liiga suure leegiga põlemisele.Töökorras agni korral liigub toit seedekulglas salaja ehk ilma kuuldavate mulinate ja röhitsusteta, pärast sööki ei teki kohe vajadust leiba luusse lasta, hingeõhk on meeldiv ja keel nähtava katuta, tualetis käimine on regulaarne ega tekita mingisuguseid vaevusi. Samuti on kerge hingata, kehatemperatuur on stabiilne ning lihased toonuses. Mentaalsel tasandil on meeled ärksad, mõtlemis- ja eristamisvõime terane ning juba kogetud sündmuse juurde ei tulda ikka ja jälle uuesti tagasi, kui see ei ole just hetkeolukorras vajalik. Pidevalt vanade heade aegade taganutmine ei tähenda midagi muud kui viimase piirini äraväsitatud agni ja hapu maitse puudumist. Et asja mitte väga keeruliseks ajada, võib väikese testina pärast lauast tõusmist endalt kohe küsida, kuidas tunneb ennast füüsiline keha. Tule tugevuse “eksam” on edukalt sooritatud, kui ei seistes, istudes, käies, lamades, naerdes ega ka hingates kusagilt ei pigista!

Kui on aga vastupidi, siis on olemas väikesed lihtsad ja praktilised nipid, millega saab muuhulgas juba enne sööki tuld veidi suuremaks puhuda.

  • Näri enne sööki väike tükk ingverit koos näpuotsatäie soola, soovi korral koos laimiviiluga.
  • Väldi toidu kõrvale joomist, eriti külmi jooke.
  • Ära söö korraga rohkem, kui mahub sinu kahte peopesasse. Täida kõht vaid 2/3 osas maksimumist ja ülejäänud ruum jäta agni’le töötamiseks.
  • Kasuta toidu valmistamisel soojendavaid vürtse.
  • Söö värskelt valmistatud sooja toitu.
  • Tee üks päevane ajurveeda paast.

Olenemata individuaalsusest kustutavad igal juhul tuld sellised tegevused, mille kohta võib öelda, et tean küll, aga ikka teen. Kuid alati on võimalik uuesti alustada ja suunduda ignoreerimise ehk rumaluse rajalt tarkuste rajale ning see ei ole kellegi muu kui sinu enda otsustada. Motiveerivaks ja abistavaks praktikaks sobib näiteks väike ajurveeda paast ja inspiratsiooniks teadmine, et looduse alkeemia on olemuselt väga lihtne.

Seedetule suurimad vaenlased

Sarnaselt mõne teise üldise tõekspidamisega ei kehti ajurveedas ütlus vähe, aga tihti. Kogused ja optimaalne vahe toidukordade vahel taandub samuti individuaalsusele, millele alati sekundeerib regulaarsus. Liiga tihe ja pidev vahepalade näksimine pigem alandab tuld. Sama mõju on ka toidukordade vahelejätmisel ning siis ühekordsel liigsöömisel. Tuli ei saa enne järgmise koguse saabumist taastuda ning väsib sõna otseses mõttes ära. Füüsiline keha armastab üle kõige rutiini: iga päev samal ajal söömine annab võimaluse seedemahlad juba varakult ette valmistada ning tagada, et tuli lõõmab õigel ajal paraja leegiga.

Kõige otsesemalt kustutavad seedetuld kõik toidu juurde tarbitavad külmad joogid ja üleüldse liigne vedelik. Vähemalt pool tundi enne ja tund pärast sööki tuleb kasuks mitte juua. Kui, siis vaid mõni lonks kuuma vett või vürtsiteed söömise ajal. Kõik külmad magustoidud mõjuvad seedimisprotsessile samuti peatavalt, näiteks jäätis oma väga raske ja jaheda omadusega. Ka päeva jooksul ei ole sobilik juua korraga suuri koguseid külmi jooke. Väikeste lonksudega kuuma vee või mõne soojendava vürtsitee joomine teeb agni’le head ning vajalike liitrite hulk tuleneb individuaalsest sobilikkusest. Näiteks looduse poolt vee elemendiga õnnistatud puhtale Kapha-tüüpi inimesele ei tule kasuks kolme liitri vee joomine päevas ning tavaliselt ta ei suuda seda ka teha.

Laias laastus kustutavad kõige enam tuld (olles ühtlasi kaama tekkimise põhjuseks):

  • sobimatud toidukooslused
  • liigne külm vedelik
  • toores ja külm toit
  • üle öö ja kaua seisnud toit
  • kõik säilitusained ja kemikaalid
  • rafineeritud suhkur
  • geenmuundatud ja keemiliste väetistega kasvatatud toit
  • loomne toit
  • alkohol ja kunstlikud ergutid
  • ilma füüsilise näljatundeta söömine
  • kiirustades ja närvilises keskkonnas söömine
  • sportimine ja seks vahetult pärast söömist

Sobivale toidule ja elustiilile lisaks on potentsiaalse ama tekkimise ja tule alalhoidmise seisukohast äärmiselt oluline mitte kunagi ignoreerida ega alla suruda füüsilise keha loomulikke vajadusi. Nendeks on uriin, väljaheide, kõhutuul, röhitsused, aevastamine, haigutamine, oksendamine, esile kutsutud seemnepurse, füüsiline nälg ja janu, väsimusest tekkiv uni, pingutusest tekkiv hingeldamine, pisaratevool. Ülekantud tähenduses on see võrreldav põleva kamina suitsulõõride sulgemisega. Lisaks tule kustumisele ning mürgise suitsu tekkimisele loob selline teguviis ebakõla ka hingelises plaanis ning on võrdsustatav enda vastu suunatud vägivallaga.

Autor: Kaja Keil, praktilise ajurveeda edendaja

 

Seotud