1. Taimekasvatus on seni efektiivseim viis toota toitu
Põhjus selleks on lihtne – taimed ei jookse eest ära. Erinevalt loomadest, kes kõik on konsumendid ehk toiduahelates primaarse produktsiooni tarbijad, on taimed produtsendid. Nad seovad mullast mineraale ja vee ning päikeseenergia koostoimel sünteesivad need loomadele kättesaadavateks kaloriteks.
Taimed on energiat mateeriaks muundamise mõttes efektiivseimad elusolendid planeedil. Seened on tublil teisel kohal. Loomadel aga on mateeria kasvatamiseks möödapääsmatult vaja energiat, mille taimed juba on biomassiks sidunud. Kuitahes ökonoomseks loomade kasvatamist intensiivsete tööstuslike tehnoloogiatega ka ajada ei püüta, pole tulemus ligilähedanegi taimede efektiivsusega.
Mida kõrgemal troofilisel tasemel asub loom, keda toiduks tarbitakse, seda ebaefektiivsem on tema lihasse talletunud energiakalor. See on ka peamine põhjus, miks lihatööstused kasvatavad peamiselt herbivoore – loomi, kes asuvad toiduahelas madalamatel tasemetel.
Lihast loobudes saame tarbida primaarse produktsiooni tulemeid ise. Kuigi kõrgematel astmetel olevate loomade liha on taimedest tunduvalt kalori-intensiivsem, ei ole see vahekord võrreldav loomade elamise käigus kaotsi läinud energiaga. Loomad jooksevad eest ära, kõnnivad ringi, hingavad, seedivad, mängivad, suhtlevad jne. Teisisõnu, nad „raiskavad” energiat elamise peale. Sellest rõhuv enamus läheb kaduma, kuitahes intensiivne loomakasvatus ka ei oleks.
2. Lihatööstus on ökoloogiliselt vastutustundetuim viis toitu toota
Maailma lihakarjade jootmiseks ja söötmiseks kulutab lihatööstus kokku poole kogu inimkonna tarbitavast joogiveest (umbes 2000 triljonit kuupmeetrit aastas – see kogus rahuldaks inimkonna joogiveevajaduse umbes 220 aastaks) ning hiljutise Šokeeriv statistika näitab, et loomse toidu massiline tarbimine hävitab planeedi elukeskkonna
Viis põhjust lihast loobumiseks
Soome uutes toitumissoovitustes kiideti veganlus heaks igas eluetapis