Valmistoitudes sisalduvad emulgaatorid võivad tekitada põletikulisi soolehaigusi

Põletikulisi soolehaigusi esineb tänapäeval järjest sagedamini. Autoimmuunse loomuga haavandiline koliit ja Crohni tõbi on raskeks katsumuseks igas eas ja sageli ei allu need tõved hästi ka medikamentoossele ravile. Immuunsupressandid, mida muu hulgas haiguse taltsutamiseks kasutatakse, pärsivad ootuspäraselt immuunsust ning tõstavad seega paljude teiste terviseprobleemide (s.h. osteoporoosi ja vähkkasvajatesse haigestumise) riski. Kummalisel kombel ei pea tavameditsiin põletikuliste soolehaiguste puhul toidusedeli muutmist vajalikuks, seda hoolimata faktist, et spetsiifilise dieedi efektiivsust kinnitavad nii teadusuuringud kui aastakümnete jooksul kuhjunud tuhandete inimeste tagasiside, kirjutab interaktiivne terviseterapeut ja toitumisnõustaja Liis Orav.

Mõni aeg tagasi avaldatud uurimuse põhjal selgus, et valmistoitudes sageli kasutatavad E-ained võivad tekitada põletikulisi soolehaigusi, kuna laastavad kasulike bakterite kolooniaid sooles ning mõjuvad halvasti soolerakke katvale limakihile. Limakiht on soole mikrofloorale ülioluliseks elukeskkonnaks, ühtlasi hoiab see bakteriaalse kogukonna soolerakkudest optimaalses kauguses. Muutused selles keskkonnas toovad kaasa mikrofloora asukoha muutuse (translokatsiooni), probiootiliste bakterite arvukuse vähenemise ning põletikulise seisundi tekkimise sooles.

Kõht korda! 14 nippi seedimise soodustamiseks

Varjatud suhkrusõltuvuse küüsis: 8 põhjust, miks valge suhkur menüüst välja jätta

11 põhjust, miks su kehakaal ei lange

Viis nõuannet rasvapõletuse suurendamiseks

Seotud