Meie kehas on ühendeid, mis soodustavad teatud stiimulite vastusena veresoonte laienemist, parandades nii verevoolu kindlatesse kehaosadesse. Mõned tumedas šokolaadis leiduvad kemikaalid on võimelised selliseid signaaliradu mõjutama.
Uuring hõlmas 60-78 aasta vanuseid inimesi, kes kannatasid verd südamest jalgadesse, kõhtu, kätesse ja pähe kandvate arterite kitsenemise käes. Vähenenud verevool põhjustas kõndimisel valu ja väsimustunnet nii jalgades kui ka puusapiirkonnas.
Töös kasutatud tume šokolaad sisaldas kakaod enam kui 85 protsenti, olles nii rikas polüfenoolide allikas. Alla 30 protsendilise kakaosisaldusega piimašokolaad sisaldab polüfenoole oluliselt vähem.
Vastavalt ajakirjas Journal of the American Heart Association avaldatud uuringule kõndisid osalejad pärast 40 grammi tumeda šokolaadi söömist 11 protsenti kaugemale ja 15 protsenti kauem kui varasemalt.
Tumeda šokolaadi söömise järgselt suurenes lämmastikoksiidi tase, nimetatud gaasi seostatakse aga verevoolu paranemisega. Lämmastikoksiidi kõrgemad tasemed võivad soodustada perifeersete arterite laienemist ja seeläbi patsiendi liikumisvõime paranemist.
Antud uuringu piiravaks küljeks oli vähene osalejate arv. Seepärast plaanivad teadlased edasiste järelduste tegemiseks viia läbi juba suuremahulisemaid uuringuid. Polüfenoole leidub paljudes toiduainetes; šokolaadi söömisel tuleb paraku arvestada ka lisatud suhkrute ja küllastatud rasvade suurt osakaalu, mis omakorda tõstavad mitmete terviseprobleemide riski.
Allikas: www.teadus.err.ee