Tšilli on üks võimsamaid abimehi tervise turgutamisel

Tšilli on kasulik eriti praegusel ajal, kui palju külmetushaigusi ja viiruseid liikvel. Terav pipar aitab võidelda külmetusega, teeb kinnise nina lahti, vabastab hingamisteed ning vabastab endorfiine, mis teevad meele rõõmsamaks.

Mis see on?

Tšillipiprad on Capsicum pipra viljad, tuntud oma terava maitse poolest. Tšillisid on tohutult mitmeid sorte nn. cayenne, jalapeno, habanero. Pipraid kasutatakse enamasti maitseainena, aga ka komponentidena maitseainesegudes ja kastmetes.
Haige fakt!
Osades kultuurides kasutatakse cayenne pipart haavade sulgemiseks ja verejooksu peatamiseks. See annab küll veel valusama võrdluse ütlusele “haavadele soola määrima”. Õnneks ei pea meie moodsa meditsiini ajastul nii masohhistlike meetodeid proovima.
Kasu tervisele
Tšillid pakatavad vitamiinidest:
C-vitamiin on hädavajalik antioksüdant, immuunsussüsteemile ja haavade paranemiseks.Tšillidel on suurem C vitamiini sisaldus, kui apelsinides.
B6-vitamiin on oluline energia metabolismile.
K1-vitamiin hoiab vere hüübimise korras ning vere, neerud tervena.
Kaalium on hädavajalik mineraal, mille piisaval olemasolul kehas väheneb südamehaiguste risk.
Vask on (puudulik enamus Lääne toitumist harrastavatel inimestel) vajalik hoidmaks luud tugevad ja neuronid terved.
A-vitamiiniks muutub kehas beetakaroteen, mille sisaldus punastes tšillides on suurem, kui porgandites!
D-vitamiini sisaldus on tšillis nii suur, et sportlased söövad neid enne treeninguid, et vigastusi vältida!
Tšillidele terava maitse andev aktiivaine capsacin vähendab insuliinikogust, mida keha peab tootma peale söögikorda veresuhkru taseme alandamiseks kuni 60%. Kaalukaotuse puhul on kliinilised katsetused küll vastuolulisi tulemusi andnud, kuid kokku on lepitud asjaolus, et kombineeritud tervislike elustiilistrateegiatega annab punaste tšillide regulaarne tarbimine kaalulangetuses häid tulemusi.
Ära karda!
Tulist pipart ei tasu peljata ka neil, keelele vürtsikas toit ei meeldi, sest lisades toidule tšillipulbrit vaid näpuotsaga või kaunast paar viilu ilma seemneteta, toob see esile kõik juba tuttavate roogade erinevad maitsed ning loob maitseelamusi, mida te varem kogenud pole. Näiteks mõnusa köögiviljasupi sees teeb tšilli lausa imesid 😉
Autor: Kadri Tammistu
Allikas: Vegamama.ee

Seotud