Pähklid ja mandlid
Mõlemad sisaldavad hulgaliselt toitained, tervislikke rasvu ja valkusid. Nad on suurepärased taimsete oomega-3-rasvhapete allikad, aitavad alandada põletikke ja on head südame tervisele. Pähklid ja mandlid sisaldavad rikkalikult aminohapet L-arginiin, mis tugevdab immuunsüsteemi, aitab kaasa haavade paranemisele ja hormonaalsüsteemi tasakaalustamisele, ning E-vitamiini, mis aitab langetada halba kolesterooli ja panna särama naha.
Oliiviõli
Oliiviõli kuulub monoküllastumata õlide hulka ja on suurepärane nii salatikastmetesse kui küpsetamiseks (seda võib kuumutada kuni 180 kraadini). Kvaliteetne extra virgin oliiviõli sisaldab rikkalikult klorofülli, karotenoide, E-vitamiini, polüfenoole ja muid antioksüdante. Oliiviõli kiirendab seedimist, alandab vererõhku, võib ära hoida vähki, leevendab astmat, diabeeti ja artriiti. Oliiviõli menüüsse kaasamine aitab säilitada tervislikku kehakaalu.
Avokaado
Avokaado on fantastiline antioksüdantide allikas, mis aitab eemaldada mürgiseid raskmetalle ning võidelda vananemist ja haigusi tekitavate vabade radikaalidega. See kasulik vili on ka rikkalik foolhapete poolest, ennetades südamehaigusi ja insulti. Avokaado sisaldab E-vitamiini, mis aitab kaitsta haiguste eest ja hoiab ära kolesterooli oksüdeerumise (rääsumise) meie kehas. Avokaado aitab ka teistel toitainetel paremini imenduda. Naudi avokaadot salatites, võileival või smuutis.
Kookospähkliõlil
Kookospähkliõlil on antimikroobsed, antibakteriaalsed ja vähivastased omadused. See aitab parandada seedimist, toitainete imendumist ja soolestiku tervist, edendab neerude ja maksa tööd ning leevendab II tüüpi diabeeti. Kookospähkliõli aitab stimuleerida kilpnääret ja sellega seonduvalt ka keha ainevahetust, millega omakorda kaasneb kaalulangus ja suurem energia. Kookospähklis on küll põhiliselt küllastunud rasvad, kuid need erinevad tunduvalt loomsetest küllastunud rasvadest ning vastupidiselt viimastele aitavad kaasa hea kolesterooli tekkimisele ja südame-veresoonkonna tervisele.
Seemned
Erinevad seemned sisaldavad sarnaselt pähklitega küllaldaselt kasulikke kiudaineid, oomega-3-rasvhappeid ja valkusid. Neis on ohtralt immuunsüsteemi innustavat magneesiumi, seleeni ja tsinki, raku mitokondreid kaitsvat mangaani, luudele vajalikku fosforit ja vere punaliblede tootmiseks tarvilikku vaske ja rauda. Kaasa menüüsse lina-, tšiia-, kõrvitsa- ja päevalilleseemneid. Pane seemneid salatitesse ja kookidesse-küpsetistesse ning naudi smuutides ja jogurtiga.
Autor: Signessa Kalmus
Allikas: Ülipopulaarne toitumisterapeut Signessa Kalmus: paksuks minnakse valesti toitudes ja teadmatult valesid toiduvalikuid tehes
Toitumisnõustaja Signessa Kalmus soovitab: 3 jooki, mis kiirendavad ainevahetust
Toitumisterapeut Signessa Kalmus soovitab: need kolm taime võiksid igapäevaselt kõigi menüüs olla!