Kahjuks teeseent poes ja apteegis ei müüda – seda antakse käest kätte nagu kingitust. Kellel õnnestub see tuttava käest saada, on õnnega koos.
Teeseen sisaldab hulganisti tervisele kasulikke elusorganisme, põhiliselt kasulikke pärmiseeni ja äädikhappebaktereid. Veel on teeseenes vitamiine (C-, D-, P- ja B-rühma), orgaanilisi happeid (õunhape, piimhape, oblikhape, äädikhape jt) ning hulganisti ensüüme.
Selle kultuurseene tegevus ja elukeskkond baseerub magustatud teel. Mida magusam on tee, seda intensiivsemalt areneb seen. Seen ise areneb purgi pealmises osas vedeliku peal ja hapendab jooki meeldiva maitseni 7–8 päeva jooksul. Sel teel saame magus-hapu joogi, mida kasutataksegi ravi eesmärgil. Tavaliselt vajab seen oma arenguks 10%-list suhkrulahust. Seene pealmine osa on limane ja sile, omades küllaga äädikhappebaktereid. Alumises osas on lima vähem, see rohkem reljeefne ja seal leidub pärmitaolisi seenekesi. Seen paljuneb pidevalt ja tal tekivad uued kihid, mida saab jagamiseks edukalt kasutada (eralduvad hästi üksteisest).
Selles seenes toimuvad tänu suhkrule pidevalt keerulised biokeemilised protsessid, kuni tekivadki organismile ravijõuga ühendid. Parema maitse saamiseks kasutatakse seene arenguks mitte üksnes suhkruvett, vaid eraldi valmis keedetud ja jahutatud taimeteed (must või roheline tee; piparmünt, meliss või teised meeldiva maitsega toidutaimed).
Teeseent peetakse looduslikuks antibiootikumiks (tal on antibakteriaalne toime) ning see tugevdab organismi. Seenejook mõjub hästi südamele ja liigestele, soodustab seedimist, reguleerib vere kolesteroolitaset, ergutab maksa ja sapi tööd.
Kuidas seenejooki valmistada?
Keeda tee valmis:
• vala üle 1 tl purustatud teelehti 1,5–2 l keeva veega
• lase tõmmata 15–20 minutit, lase jahtuda toatemperatuurini, kurna
• aseta kiht või tükk seenest 2 l laia suuga purki
• sega tee hulka suhkur, vähemalt 100 g 1 l tee kohta
• vala seen magusa teega üle
• kata purk marliga, et õhk pääseks hästi juurde
• hoia toatemperatuuril päikese eest kaitstud kohas
Jooki võib kasutada juba paari päeva pärast, kuid selles on veel vähe kasulikke toimeaineid. 10–14 päeva pärast on vedelik täiesti ära käärinud, seen on tõusnud pinnale, mitmekordselt kasvanud ja moodustunud uued kihid. Neid võib nüüd abivajajatele jagada (anna ikka nooremaid kihte).
Kui jook läheb lõpupoole liiga hapuks, võib vees lahustatud suhkrut juurde lisada. Mõni paneb kokkuhoiuks 3 l purgile ainult paar lusikatäit suhkrut, kuid siis tekib joogis hoopis vähem kasulikke toimeaineid.
Seene hooldus
Teeseen tuleb kord kuus purgist välja võtta ja toatemperatuuril veega puhtaks pesta. Kui teejook pole sogaseks muutunud, kalla see välja ja kurna tagasi.
Puhastades tuleb ära võtta vanad seenekihid, sest need ei ole terviseks ja muudavad tõmmise sogaseks.
NB!
• Joo ainult läbipaistvat seenejooki – sogane ja liiga hapu tee toob kasu asemel ainult kahju.
• Ettevaatlikud olgu need, kellel on mao ülihappesus või tundlikkus äädika suhtes (jooge algul prooviks pool klaasitäit).
• Teeseenejooki ei soovitata juua raseduse ajal, küll aga võib sellega nahka määrida ja kurku kuristada.
• Ravi puhul tarvita seeneteed alati 30–60 minutit enne sööki.
• Suhteliselt suure suhkrusisalduse tõttu annab jook palju kaloreid.
Mille puhul ja kui palju?
Angiin, igemepõletik, külmetushaigus:
• joo kuni 6 kl päevas alati enne sööki 5–6 päeva vanust teed (võib ka vanemat, kuid siis vähem), ravikuur kestab 3–5 päeva järjest
• kurista kurku 4–6 korda päevas 8–10-päevase tõmmisega 3–5 päeva jooksul
Veresoonte lupjumine, liigesehaigused:
• joo vähemalt 4 kl päevas 5 päeva vanust teed pikema aja jooksul
Kõrgvererõhktõbi, vere kõrge kolesteroolisisaldus:
• joo 8–10 päevast teed 1 kl korraga 2–3 korda päevas pikema aja jooksul
Peavalu:
• joo 6–8 päevast teed 1 kl korraga 3–4 korda päevas kuni 4 nädala jooksul
Seedehäired, jämesoolepõletik:
• joo vähemalt 10 päevast teed 1 kl korraga 3–4 korda päevas 1 kuu jooksul; pea paar päeva vahet ja jätka
Nahahaigused (ka vistrikuline rasune näonahk, seenhaigused):
• leota 10–12 päevases teejoogis marlist salvrätt ja pane haigele kohale 20–30 minutiks; vaheta salvrätti, protseduur võiks kokku kesta 3–4 tundi päevas
• suus oleva seenhaiguse korral tuleb kuristada teejoogiga vähemalt 6 korda päevas
Küüneseen:
• pane ööseks küünele tükike teeseent, sile pind ülespoole, kata kilega, seo kinni ja jäta peale terveks päevaks (4 päeva ära pese küüsi), protseduuri korrata pidevalt
Abiks söögitegemisel:
• Seenejoogist võib teha huvitava maitsega karastusjooke, lisades sidrunit või mõnda meelepärast mahla, kuid see on maitsev ka niisama.
• Võib valmistada ka heamaitselise äädika, milleks peab teeseenejook seisma vähemalt 2 kuud. Seejärel kurna läbi mitmekordse marli ja kuumuta aeglasel tulel umbes 1 tund, kurna veel kord ja jahuta. Võib lisada ka sidrunit, nii saab imepärase äädika toitude maitsestamiseks. Liig hapuks läinud seenejooki võib kasutada liha marineerimiseks (hoida teejoogis umbes 2 tundi)
• Seenejoogiga saab maitsestada ka toorsalateid ja õlikastmeid.
Autor: Aive Luigela
Allikas: www.inimene.ee