Tervis loodusest: 10 head põhjust, miks süüa iga päev õunu

Õunahooaeg on vaikselt kätte jõudnud ja nüüd tasub meelde tuletada, kui kasulikud need kodumaised maitsvad viljad meile on.

1. Alandab vererõhku. Õun aitab kehast ülearuse keedusoola ja vee välja viia, mõjudes vererõhku alandavalt.

2. Reguleerib kolesterooli taset. Pektiin seostub soolestikus rasvadega, mis alandab kolesterooli taset. See ennetab katu teket veresoontes ning selle kaudu vähendab südame-veresoonkonna haiguste riski.

3. Hoiab ära peavalud. Õuntes sisalduvad toimeained leevendavad migreeni ning kui eelmisel õhtul tarbitud alkohol ennast peavaluga meelde tuletab, alusta hommikut paari õunaga.

4. Aitab kaasa soolestik normaalsele tööle. Seedimishäirete ja kõhukinnisuse korral söö enne lõunasööki üks õun, sest see reguleerib bakterite paljunemist sooltes. Kiudained aitavad käärsooles kas liigset vett absorbeerida või seda lisada, normaliseerides seedimist kõhukinnisuse ja -lahtisuse puhul. Kiudained aitavad leevendada ka ärritunud soole sündroomi, mida iseloomustab kõhukinnisus või -lahtisus, kõhuvalu ja gaasid.

5. Hoiab hambad terved. Üks lõunasöögijärgne õun mõjub tihti paremini kui hambaravi – õuna närimine puhastab hästi hambavahesid, suurendab süljenäärmete tööd ja vähendab bakterite hulka suuõõnes.

6. Toetab immuunsüsteemi. Antioksüdandid, eriti punastes õuntes leiduv kvertsetiin, aitavad tugevdada immuunsüsteemi ning õuntes leiduv C-vitamiin toetab seda omalt poolt veelgi.

7. Aitab hoida kehakaalu normis. Söö pool tundi enne söögikorda üks õun. Õunas olev vedelik ja kiudained tekitavad täiskõhutunde, mis aitavad söögikorra ajal vähem süüa.

8. Aitab kehast mürke eemaldada. Õunad sisaldavad rohkelt kiud- ja toitaineid ning aitavad stimuleerida sapi tootmist, mida maks kasutab mürkide kehast välja transportimiseks. Suurepärane lahustuv kiudaine, pektiin, aitab eemaldada raskemetalle ja kehasse sattunud lisaaineid. Söö võimalusel kodumaiseid õunu, kuna importõunad on ühed tihedamini pritsitud viljad. Siiski saab ka neid kooritud kujul tervise edendamiseks kasutada.

9. Aitab energiat sissepoole viia. Hiina meditsiini järgi tugevdab õun yin’i ning aitab energiat alla- ja sissepoole suunata. Sügisel hakkavad looduses energia ja elumahlad liikuma alla- ja sissepoole. Kui suudame ka enda kehas energiat selles suunas liigutada, on meil lihtsam muutustega kohaneda ja tervist ning heaolu säilitada.

10. Toob hea une. Unehäirete korral tuleb õhtul süüa üks koorimata õun. Õuna und soodustav toime avaldub veresuhkru korrapärases jaotuses öö jooksul.

Allikad: Orgaaniline toorkakao – supertoit ja põletikuravim üheskoos

Kuidas oleks elada kuu aega ilma hädaldamiseta?

Tasakaalusta tšakrate tööd taimede abil ja vii keha taas harmooniasse

Seotud