Smuutimeistri ABC: kuidas õigeid vilju valida? Mida peaksid teadma tervisliku smuuti valmistamisest?

Eesti päritolu Eliq Maranik, kes on maailmas tuntud kui miljoneid smuutimeisterdamisraamatuid müünud smuutikuninganna, tutvustab lähemalt, kuidas alustada smuutide tegemist, milliseid vilju võikisid valida ning miks on omatehtud smuuti parem kui kauplustes leiduv. Praktilist smuutimeisterdamise õpet saab Eliq Maraniku käe all juba sel reedel Tallinnas ja laupäeval Tartus tema uue raamatu "Tervisesmuutid" esitlustel.

Kuidas alustada?

Vali puuvilju, köögivilju ja marju hoolega. Maitsvate smuutide valmistamise kunst saab alguse juba puu- ja köögiviljaleti juures – smuutihuvilise jaoks on sobivate toorainete leidmise, valimise, säilitamise ning kasutamise oskus kõige A ja O.

Parimate võimalike toorainete otsimiseks kasuta nii silmi, nina kui ka sõrmi. Kui vähegi võimalik, osta kohalikke ja mahekasvatatud tooteid. Vali puu- ja köögivilju vastavalt hooajale, nii saavutad parima tulemuse. Värsked ja äsja korjatud puuviljad annavad tugeva ja meeldiva maitse, enne küpsemist koristatud puuviljad, mida on seejärel terve igaviku transporditud, on sageli vesised ja maitsetud. Kui otsid verivärskeid puu- ja köögivilju, on kohalikud turud ja talumüügid nende ostmiseks parimad kohad. Seal müüdavad viljad ei ole koristatud toorelt, et nad pika teekonna kestel säiliksid. Pealegi on kaup vahel ka odavam kui tavalises toidupoes.

Võta valimiseks piisavalt aega. Ära osta puuvilju, marju ja köögivilju rohkem, kui jõuad mõne päeva jooksul ära süüa. Ära kogu varusid, kui sul ei ole just kavatsust sügavkülmutada, säilitamisel halvenevad kõigi värskete toorainete omadused. Püüa leida erksavärvilisi, terveid, kõvu, hästi lõhnavaid vilju, millel ei ole pehmeid kohti ega värvimoonutusi. Eelista viljade ise valimist valmispakendis ostmisele, sest pakendatute puhul võib olla raske kvaliteeti hinnata.

Oluline on puu- ja köögivilju õigesti säilitada, et need kodus värsked püsiksid. Pea meeles, et teatud puu- ja köögivilju ei tohi üksteise läheduses hoida. Katsed näitavad, et paljud kauplustes müüdavad puu- ja köögiviljad sisaldavad pestitsiidide jääke, seepärast vali ennekõike mahetooteid. Mahekasvatatud puuviljad on lisaaineteta ja pritsimata, need on pehmema koorega ja palju maitserikkamad. Kaupluses on mahekaubad tavapäraselt kasvatatutest pisut kallimad, kuid hinnavahe õigustab end. Proovi erinevaid sorte, nii mahedalt kui ka tavapäraselt kasvatatud, ja leia oma maitse. On tore võrrelda ja otsida oma isiklikke lemmikuid. Mina kirjutan oma maitsemuljed ja kommentaarid päevikusse, sellest on mulle olnud suur kasu lemmiksortide leidmisel. Kahjuks ei ole kõigil viljadel, näiteks mangodel või apelsinidel, poes alati sordinimesid juures, nii on raskem selgusele jõuda, mida ostad, kuid ära pelga olla pealetükkiv ja küsi. Kui sinu küsimustele ei osatavastata, palu kutsuda inimene, kes teab – keegi kaupluses teab kindlasti, sest kõik tarned peavad olema sellise infoga märgistatud.

Küps või toores?

Et smuuti maitse ja konsistents oleksid head, tuleb valida parajalt küpsed puuviljad. Toores puuvili on hapum ja kõvem ning selles puudub see “midagi erilist”. Üleküpsenud puuvili on sageli liiga magus, vahel isegi riknenud, ja siis tuleb smuuti liiga imal, sest viljade püreestamisel maitsed kontsentreeruvad. Üleküpsenud banaan, virsik ja mango ei anna kuigi head maitset. Vali puuviljad, mis tunduvad oma suuruse kohta raskemad ja lõhnavad tugevalt – need on tavaliselt küpsuse tunnused. Enamik puuvilju jätkab pärast koristamist toatemperatuuril järelküpsemist. Osa neist muutuvad ajapikku magusamaks ja mahlasemaks, teised muutuvad küll mahlasemaks, kuid mitte magusamaks.

Pese maha pritsimisjäägid

Kui sa ei korja puuvilju, marju või köögivilju oma aiast, ei tea sa, kuidas neid on töödeldud, kus säilitatud ja kes neid on puudutanud, rääkimata juba igasugustest pritsimistest ja vahatamistest. Puu- ja köögivilju, eriti impordituid pritsitakse selleks, et need kauem säiliksid. Seepärast on ülimalt tähtis neid hoolega pesta ja harjata. Kui vili ei ole mahekasvatatud, tuleks seda ka koorida, muidu satub kõik koores sisalduv sinu kehasse.

Kõvu puu- ja köögivilju on kõige lihtsam pesta hoolikalt leiges vees pehme köögiviljaharjaga. Ära kasuta harja muuks otstarbeks ja pese seda korralikult pärast iga kasutamist. Pehmeid puuvilju võid pesta soojas või leiges vees, hõõrudes neid kätega või nõudepesukäsna pehme küljega (ka seda käsna kasuta ainultpuuviljade pesuks).

Tsitrusvilju ja väga tugevalt vahatatud puuvilju võid pesta vähese lõhnastamata orgaanilise nõudepesuvahendi ja pehme käsnaga. Pea meeles, et pärast nõudepesuvahendi kasutamist tuleb puuvilju hoolikalt loputada. On olemas ka spetsiaalseid puuviljade pesemisvahendeid, mis eemaldavad vaha ja mustuse koore pinnalt. Teine võimalus on pressida poole sidruni mahl leigesse pesuvette ja jätta puuviljad sellesse mõneks minutiks likku, enne kui neid harjaga pesema asud.

Kui puuvili ei ole mahekasvatatud, on kõige kindlam see ka koorida. Ka selliseid puuvilju, mille koort ei sööda, näiteks banaan, apelsin, mandariin, melon, mango ja teised, tuleb korralikult pesta, sest pestitsiidid ja vaha jäävad käte külge ning satuvad pärast edasi viljalihasse.

Koorida või mitte koorida?

Suurim hulk vitamiine, mineraale ja ensüüme asuvad otse koore all või selle sees. Kui tarbid mahekasvatatud vilju, tuleks niisiis koor alles jätta, kuid pese neid alati hoolikalt soojas vees. Muid kui mahekasvatatud puuvilju tuleb võimalikult õhukeselt koorida ka siis, kui kavatsed neist vaid mahla pressida.

Koori alati banaani, mangot, ananassi, papaiat ja avokaadot. Kiivit seevastu ei ole vaja tingimata koorida – kui vili läheb mahlamasinasse, võib koore alles jätta, kui aga mikserdad selle smuutisse, on parem enne koorida. Vahatamata tsitrusviljadele võib koore alles jätta, kui need ei lähe mahlamasinasse või mikserisse. Smuutide tegemisel on parem liiga kõvad koored ja tuumad eemaldada, sest väikesed tükid võivad muuta konsistentsi ebaühtlaseks.

Tuumad ja seemned

Eemalda suured tuumad mangodelt, avokaadodelt, nektariinidelt, virsikutelt, ploomidelt, aprikoosidelt ja teistelt luuviljadelt. Pehmed tuumad ja seemned võivad minna mahlamasinasse või mikserisse. Mina tavaliselt siiski eemaldan, sest need annavad maitset ja mõjutavad konsistentsi. Tumedamad tuumad ja seemned, näiteks arbuusi ja granadilli omad, muudavad smuuti värvi hallikamaks, kuid need sisaldavad ka omajagu kasulikke aineid. Kui mikser või saumikser ei ole piisavalt võimas, ei peenesta see tuumi korralikult ja sel juhul tuleb need eemaldada. Puhasta alati papaia, sest selle seemned on piprased ja vürtsitavad smuutit tugevalt.

Viljade ettevalmistamine ja sügavkülmutamine

Ära tükelda puuvilju, marju ja aedvilju liiga varakult. Õhuga kokku puutudes hakkavad paljud toitained, vitamiinid, mineraalid ja ensüümid oksüdeeruma ning lagunevad mõne aja pärast. Kui teed smuutisid sageli ja suurtes kogustes, on arukas osta valmimishooajal hulgaliselt vilju ja marju ning need sügavkülmutada. Ehkki värske toode on alati parim, tuleb sügavkülmutatud vilja eelistada toorele või vanale. Näiteks värsked marjad – aedmaasikad, vaarikad ja mustikad – säilivad pärast korjamist ainult mõne päeva. Pese, koori ja tükelda viljad, enne kui need sügavkülmikusse asetad. Pakenda need portsjonite kaupa külmutuskottidesse, üks või mitu liiki vilju igas kotis. Kõige paremad on suletavad kotid, mis ei lase õhku sisse. Püüa kottidest võimalikult palju õhku välja suruda, enne kui need suled. Kirjuta peale kuupäev, portsjonite arv ja sisu. Viljad säilivad tavalises sügavkülmikus vähemalt 2-3 kuud.

Et vältida puuviljade ja marjade klimpiminekut, aseta need kõigepealt väiksele küpsetusplaadile puistatuna sügavkülmikusse. Siis jäävad tükid eraldi ja sul pole vaja üles sulatada tervet kotti korraga ega näha vaeva, et neid enne mikserdamist üksteise küljest lahti saada. Eriti hea on niiviisi sügavkülmutada banaani, mangot, papaiat, ananassi, granaatõunaseemneid, kirsse, rabarberit ja marju. Smuutit tehes võid puuvilju ja marju kõigepealt sulatada või kui mikseri võimsus lubab, siis kohe segada. Kui kavatsed teha mahla, tuleb marjad täielikult sulatada, muidu on ehk raske vedelikku kätte saada.

Mikser või mahlamasin?

Kõvu puu- ja köögivilju, näiteks õunu ja pirne tasub enne mikserdamist mahlamasinas pressida. Võimas mikser, selline nagu minu Vitamix, suudab pressida ja mikserdada korraga, ilma et kiudaineid kaotsi läheks või konsistents liiga kiuliseks muutuks. Väiksema mikseri puhul on seevastu parem algul kasutada mahlamasinat ja seejärel mikserdada viljalihast ja mahlast smuuti. Pane tähele, et banaanist ja avokaadost mahla ei saa, need mikserdatakse püreeks. Pehmed viljad – luuviljad, marjad ja troopilised viljad – sobivad väga hästi kohe mikserdamiseks, püree tuleb ühtlane ja mahlane ning kõik kasulikud ained säilivad. Pese mahlamasin ja mikser alati kohe pärast kasutamist. Kasuta pehmet harja, mis on ette nähtud ainult puu- ja köögiviljade jaoks (sageli on hari mikseriga kaasas).

Mahekasvatatud viljad

Mahekasvatatud puu- ja köögivilju ning marju korjatakse siis, kui need on peaaegu küpsed. Seepärast on neil väiksem veesisaldus, tugevam lõhn ja parem maitse, need on mahlasemad ja kasulikumad kui tavapäraselt kasvatatud viljad. Teisalt on nende säilivusaeg pisut lühem, viljad on õrnemad ja neil võibolla rohkem puudusi. “Iluvead” tekivad seetõttu, et mahekasvatatud viljad ei sisalda konservante ega kunstlikke lisaaineid, neid ei ole säilivuse pikendamiseks, läike lisamiseks ning värvuse ja kuju säilitamiseks ka keemiliste fungitsiidide, vaha või muude ainetega pritsitud.

Mahekasvatatud vilju on soovitatav hoida pimedas ja jahedas, et nende säilivus ja maitse oleksid paremad, ning tarbida need üpris kiiresti pärast ostmist. Mahekasvatatud puu- ja köögiviljad sisaldavad rohkem vitamiine, mineraale, ensüüme ja muid toitaineid kui tavapäraselt kasvatatud. Lisaks muule on neis rohkem C-vitamiini ja antioksüdante (näiteks E-vitamiini ja karotenoide), mis kaitsevad südame-veresoonkonnahaiguste eest.

Etüleen

Teatud puu- ja köögiviljad eritavad etüleeni. See on gaas, mis kiirendab nii nende endi kui ka teiste läheduses asuvate viljade küpsemist. Õunad, pirnid, melonid, banaanid, virsikud, nektariinid, ploomid, aprikoosid ja tomatid eritavad väga palju etüleeni. Seepärast ei tohiks neid säilitada koos muude puu- jaköögiviljadega, mis muidu võivad krimpsu tõmbuda, omandada halva kõrvalmaitse või üle küpseda.

Ennekõike banaan, mango ja avokaado võivad liiga kiiresti küpseda, kui neid hoitakse etüleeni eritavate viljade läheduses. Võib ka vastupidi – kasuta etüleeni, kui tahad, et toored puu- ja köögiviljad kiiremini küpseksid. Sel juhul pane need palju etüleeni tekitavate viljadega ühte kaussi või kotti ja protsess kiireneb.

Ole loominguline!

Ära karda retsepte ise välja mõelda, kuid ära sega samas smuutis kokku liiga palju eri liiki vilju ega liiga palju tugevaid maitseid. Õunte, pirnide, porgandite ja apelsinide mahe mahl sobib peaaegu kõigi muude puu- ja köögiviljadega. Kui teed smuutit tugeva või kibeda maitsega viljadest, võid seda lahjendada maheda mahlaga.

Köögivilju ei seostata ehk eriti smuutidega, kuid neid võib samuti mõõdukas koguses kasutada. Pressi mahlamasinas näiteks punapeeti, tšillit, spinatit, sellerit, paprikat või brokolit ja sega hulka. Võid katsetada ka mitmesuguseid vürtsitaimi, marja- ja vetikapulbrit, pähkleid, seemneid, valgupulbrit, kuivatatud marju ja looduslikke kiudaineid, mis on müügil toidukauplustes ja tervisliku toidu kauplustes. Ja ära unusta garneeringut! Ole loominguline ja lase fantaasial lennata.

Miks teha ise smuutit?

Minu kohalikus toidupoes on praegusel ajal müügil tohutul hulgal valmissmuutisid ja -mahlu, milleks siis jännata keeruliste masinatega, vedada raskeid toidukotte ja raisata tarbetult aega selleks, et teha ise smuutit? Minu jaoks on vastus lihtne: see on lõbus, see on lihtne, see on maitsev ja minu keha tunneb end sellest hästi!

Ise mahla pressimise ja ise smuutide segamise eelis on see, et sa tead alati täpselt, mida need sisaldavad. Sa võid valida puuvilju, marju ja köögivilju ning kanda nii hoolt, et koostisained on alati kõige värskemad ja puhtamad. Lisaks võid kergesti kohandada koostisaineid ja nende koguseid vastavalt oma lemmikmaitsetele. Uusi retsepte võib välja mõelda lõpmatuseni ja kui oled juba kord pihta hakanud, on raske lõpetada.

Paljudes kohvikutes on hakatud serveerima värskelt pressitud mahlu ja värskeid smuutisid. See on tore, sest nii saad sa latte ja saiakese asemel midagi kasulikku. Kuid küsi kindlasti smuuti koostist ja uuri, kas magustamiseks kasutatakse suhkrut või muid magusteid ning kas sinu smuuti või mahl on äsja valminud. Ära kõhkle personalilt küsimast, mida smuuti sisaldab ja millal selles kasutatud vili tükeldati. Paremates kohtades võid näha, kuidas vilju tükeldatakse, ja neid ehk isegi valida.

Poesmuutid

On palju tõsiseid ja pühendunud firmasid, mis varustavad kauplusi maitsvate ja tervislike smuutidega nende jaoks, kes ei saa, ei jõua või ei taha neid ise teha. Nende smuutide viljasisaldus on 100 protsenti, neis ei ole lisaaineid, maitsetugevdajaid, värvaineid, magusteid ega kontsentraate. Kui ostad sellise smuuti, teed kahtlemata hea valiku, kuid seda ei saa kuidagi võrrelda äsja ise tehtud smuutiga, mille jaoks tükeldasid värskeid vilju ja mida jood kohe pärast valmistamist. Väldi smuutisid, mis sisaldavad värvaineid, maitsetugevdajaid, magusteid, kontsentraate ja muid lisaaineid. Koostisainete nimistus ei tohiks olla mitte midagimuud peale viljade.

Autor: Eliq Maranik, smuutikuninganna

Allikas: Äsja kirjastuselt Pilgrim eesti keeles ilmunud Eliq Maraniku rahvusvaheline bestseller “Tervisesmuutid”

Raamatu esitlused-töötoad toimuvad reedel, 2. juunil kell 15 TallinnasSolarise Apollos ja laupäeval, 3. juunil kell 13 Tartu Kaubamaja Apollos.

Seotud