Ava külgmenüü

Roheline tee aitab kehakaalu langetada ning on hea antioksüdant

Vee järel on tee maailma populaarseim jook, kuid mida me teame rohelise tee mitmekesisusest? Seda uurivad pidevalt inimesed, keda huvitab, kas tegemist võiks olla kroonilisi haiguseid ennetava eliksiiriga.

Miks roheline tee?
Roheline, oolongi ja must tee pärinevad kõik samast taimest – teepõõsast (ld.k Camellia Sinensis). Nendevaheline erinevus tuleneb töötlemisest: roheline tee on fermenteerimata, oolong on osaliselt fermenteeritud ja must tee täielikult fermenteeritud toode.
Parima osa rohelisest teest moodustavad selles sisalduvad antioksüdandid ehk polüfenoolide hulka kuuluvad katehhiinid. Katehhiinid võivad ennetada vähktõbe tekitavaid rakukahjustusi ning neil on põletikuvastane toime. Rohelise tee katehhiinide sisaldus sõltub just töötlemisviisist, sest enne kuivatamist teepõõsa lehti lühiajaliselt kuumutatakse – see vabastab katehhiine hävitavad ensüümid ning potentsiaalsed antioksüdandid jäävad alles.
“Rohelises tees sisalduv katehhiin EGCG (i.k epigallocathechin gallate) on vabade radikaalide neutraliseerimises umbes 100 korda efektiivsem kui tuntud antioksüdant C-vitamiin,” kõneles USA Kansase ülikooli meditsiinilise keemia professor ja raamatu “Roheline tee“ (i.k The Green Tea Book) autor dr Lester Mitscher.

Ilma kontota saate ühes kuus lugeda kuni 5 tasuta artiklit. Selle artikli edasi lugemiseks logige sisse või liituge Alkeemiaga luues endale tasuta konto.