Jahuvabad piparkoogid
Komponendid:
- 450g mandlijahu
- 1/2tl Kosher soola
- 1/2tl küpsetuspulbrit
- 2tl jahvatatud ingverit
- 2tl jahvatatud kaneeli
- 3/4tl jahvatatud nelki
- 1/2tl jahvatatud pipart
- 115g mett
- 2spl sulatatud kookosõli
- 1 muna
Valmistamine:
- Sega suures kausis kuivained (mandlijahu, sool, vürtsid ja küpsetuspulber).
- Teises kausis sega vedelad komponendid (mesi, õli ja muna).
- Tee mandlijahu segu sisse suurem lohk ning vala muna, mee ja õli segu sinna sisse.
- Sega kahvli abil vedelad ained kuivainetega, alustades segamist väljast poolt sisse poole. Sega kuni saavutad ühtlase massi.
- Veereta taignast pall, mässi see toidukilesse ning hoia külmkapis 30 min.
- Raputa puhtale tööpinnale mandlijahu, aseta tahenenud taigen sellele ning tee taigen jahuga kokku.
- Rulli taignatulliga taigen laiali, kuni saavutad piisava paksuse.
- Lõika piparkoogivormide abil välja sobiva kujuga piparkoogid ning pane küpsetuspaberiga ahjuplaadile.
- Kui taigen hakkab liialt kleepuma, pane mandlijahu juurde.
- Küpseta piparkooke 180 kraadises ahjus 13-14 min.
- Lase piparkookidel 5 min jahtuda ning naudi!
Allikas: gluteenivaba jahu (panin pooleks riisijahu ja glv kaerajahu)
– 1/2 tassi mandlijahu
– 3 tl piparkoogimaitseainet
– 1 tl vaniljepulbrit
– 1 tl küpsetuspulbrit
– 1/2 tl (roosi)soola
– 1 tass kookossuhkrut või muud pruuni suhkrut
– 100g sulatatud palmirasva
– 1/4 tassi kookospiima
Kuidas teeme:
1. Sega kokku kõik kuivad ained, siis kõik märjad ained ja siis sega need ka veel kõik kokku.
2. Vormi taignast kaks vorstikest ja mässi toidukilesse. Hoia mõni tund külmas – veel parem, pane õhtul külma ja kannata küpsetamisega hommikuni.
3. Pane ahi sooja 180 kraadi juurde. Rulli taigent jahusel laual nagu ikka. Väga õhukeseks seda siiski rullida ei anna, nii et tunde järgi. Meie hoidsime taignakest külmas ja igal rullimise korral võtsime kapist tüki. Külm hoiab taigent paremini rullitavana.
4. Pane koogid küpsetuspaberiga kaetud pannile ja siis kuskil 8-9 minutiks ahju. Väga palju kauem ei ole mõistlik, sest siis hakkab juba maitse kannatama.
Sellest kogusest peaks saama 3-4 pannitäit – oleneb, kui palju taigent voolimise käigus “ära kaob”. Mina tegin koos lastega ja loomulik kadu oli kuskil pannitäie piparkookide jagu taigent.
Allikas: http://tervisejuures.blogspot.com
Loodusväe hõrgud tatrajahu piparkoogid
Vaja läheb:
75 g roosuhkrut
250 g roosuhkrut
125 ml vett
0,5 tl soola
125 g kookosõli
0,5 tl ingveripulbrit
0,5 tl kardemoni
1 tl kaneeli
1 tl nelki
75 g hapukoort
1 munakollane
620 g tatrajahu
1 tl soodat
0,5 tl sidrunhapet
Valmistamine:
Sulata suhku väiksem osa ja pruunista seda madalal kuumusel õrnalt 7 minutit, vältides kõrvetamist, mis võib maitseda kibedalt. Tõsta pott tulelt, lisa ettevaatlikult keev vesi, vältides kuuma suhkru pritsimist. Sega! Lisa ülejäänud suhkur (220g) ja keeda siirupiks. Seejärel keera pliit kinni.
Lisa sool ning maitseained kuumale siirupile.
Lisa kookoseõli, sulata ja sega kõik omavahel hästi läbi.
Jahutada segu veidi ja lisa hapukoor ning munakollane.
Sega sooda ja sidrunhape jahuga.
Sõelu jahu taignale ja sõtku kuniks ühtlane.
Jäta tainas 12 tunniks külma seisma.
Enne rullimist lase taignal soojeneda toatemperatuuril.
Küpseta 190 C juures 7 minutit, jälgides pruunistumist, vajadusel hoia ahjus 1 minut lisaks.
Allikas: http://retseptid.err.ee, vaata ka www.loodusvagi.ee