Halloween ehk pühakutepäeva laupäev on Eesti rahvakalendris uus tähtpäev – levima hakkas selle tähistamine alles 1980ndate lõpus. Nüüdseks on tegemist laste ja noorte seas üsna populaarse peoga ja kindlasti võib laupäeva õhtul kohata tondimaskidega lapsi ringi jooksmas ning kõrvitsalaternaid majaesiseid kaunistamas ning on alust arvata, et mõned vahvad kulinaarsed näpunäited kuluvad ära.
Oktoobri lõpp-novembri algus on trööstitult pime aeg, nii et iga lisavalgustus – sh kõrvitsalatern (jack o’lantern) – on oodatud. Esmalt aga tuleb tuua turult üks suur kõrvits, see puhtaks teha ja seejärel kõrvitsalaternaks muundada. Kõrvitsalaterna juhtnöörid leiad
Magusaid võimalusi on veelgi rohkem. Küpsetajad võivad teha ameerikalikke suuri šokolaadiküpsiseid ning neid ämblikega kaunistada (vt siia). Tontlikud
Tavalisest beseetainast võib teha erineva kujuga Halloweeni-küpsiseid – näiteks väikeseid Tondipüüdjate-stiilis kummitusi või siis hoopis
Lõpetuseks üks täiesti retseptivaba ja lustlik soovitus – “mandariinidest kõrvitsad”. Selleks tuleb mandariinid koorida, varsseller lõigata sobiva suurusega juppideks ning pista kooritud mandariini keskele “kõrvitsavarreks”. See maitsev suupiste sobib kõikidele lapsemeelsetele.
Autor: Pille Petersoo, Nami-Nami retseptikogu perenaine ja Nami-Nami toidublogi autor
Piltide autorid: Kaare Sova, Martiina Anni ja Pille Petersoo, Nam-Nami.ee