RETSEPT | Tuliterav kevadine jõu- ja tervisejook

Nõgeselt kõrvetada oleme saanud vist kõik? 16. ja 17. sajandil kasutati nõgest ravimina halvatuse, reuma, skorbuudi, tuberkuloosi, köha ja kiilaspäisuse vastu (seda sellepärast, et lehed on karvadega!). Paraku ei andnud ravi sageli soovitud tulemust, ehkki vitamiinid ja mineraalid olid kindlasti toidule hädavajalik lisa. Nõges sisaldab ennekõike palju klorofülli, aga ka beetakaroteeni, kaltsiumi, kaaliumi, magneesiumi, rauda, räni, mangaani, flavonoide, provitamiini A, C-, K- ja B-vitamiini ning foolhapet. Nüüdisajal arvatakse nõgesel olevat verd puhastav ja keha tugevdav toime. Loe, kuidas teha kevadist jõuduandvat smuutit.

Vähe on nii kasulikke taimi kui nõges. Kõige toitainerikkamad on esimesed kevadised lehed. Üks teelusikatäis nõgesepulbrit rahuldab väidetavalt päevase C-vitamiini vajaduse.

Retsept (2 klaasi smuutit)

30 g spinatit

1 südamikuta pirn

½-1 tl riivitud ingverit

2-3 tl nõgesepulbrit (või peotäis värsket nõgest, mida on enne tund aega leotatud)

2½ dl naturaalset kombucha’t

2½ dl värskelt pressitud õunamahla

Tee nii: mikserda kõik koostisained mõnusaks roheliseks smuutiks ja naudi!

Tervislikku kevadet!

Smuutimeistri ABC: kuidas õigeid vilju valida? Mida peaksid teadma tervisliku smuuti valmistamisest?

Söö tuju heaks: just need toidud suurendavad õnnetunnet!

Hea teada: smuuti valmistamiseks vajalikud tööriistad

Seotud