Põhjus, miks võiksime aina populaarsemat avokaadot vähem süüa

Lääne Mehhiko kohalik Liliana Carmona igatseb oma aknast lopsakale männimetsale avanenud vaadet. Nüüd laiub selle asemel tohutu avokaadoistandus, mis toidab maailma kasvavat isu selle rohelise vilja järele.

Avokaadokasvatajad on teinud Michoacanis – maailma avokaadopealinnas – lageraiet, et teha ruumi rohkematele avokaadopuudele, vahendab väljaanne Independent.

Eksperdid on sellega seoses aga eriliselt mures, et kemikaalid, mida viljapuuaedades kasutatakse, võivad olla mitmete haiguspuhangute taga, mis on juba mõjutanud kohalikke elanikke.

„Aevastamisel ei paista lõppu, kui mürke aedadesse piserdatakse,” ütleb 36-aastane Carmona, kahe lapse ema, kes töötab kohalikus väikeses toidupoes Jujucatos. Jujucato on pisike küla keset suurt avokaado istanduste kobarat.

Viimase 15 aasta jooksul, mil kohalik Salvador Sales on Jujucatos õpilasi õpetanud, on ta märganud aina rohkem hingamis- ja kõhuprobleemide esinemist.

“Me usume, et see on põhjustatud mürkidest, mida aedades kasutatakse,” ütleb Sales, kes usub, et tuul puhub suure osa kemikaalidest ka kohalike aedadesse ja majadele.

Pea 40 protsenti maailma poodides müüdavatest avokaadodest tulevad just Mehikost ning suur osa neist just kõnealusest Jujucato ja Zirahueni järve piirkonnast.

Avokaadode istandused laiuvad 137 000 hektaril Michoacanis. Metsade mahavõtmine selles piirkonnas kiireneb iga aastaga. Mõnede andmete järgi on istanduste kasvukiirus ja metsade kadu 2,5 protsenti aastas.

Kohalik ilm võimaldab avokaadosid seal aastaringselt kasvatada.

Allikas: Kasulik.delfi.ee

Seotud