Ravimtaimena on ebaküdoonia puhul kasutusel kogu taime maapealne osa. Lisaks viljadele võib tarvitada nii pungasid, võrseid, lehti, koort kui seemneid. Kindlasti peaks ebaküdoonia vilju tarvitama koos koorega, sest just koor sisaldab kolm korda rohkem c-vitamiini kui viljaliha.
Viljade puhastamisel järelejäänud joodi- ja E-vitamiinirikkaid seemneid ei maksa ära visata. Peale kuivatamist seemned peenestatakse kohviveskis ja suletakse õhukindlalt purki. Kuivatatud ja purustatud seemneid tarvitatakse kilpnäärmeprobleemide korral. Meeldiva pähklimaitse tõttu võib purustatud seemneid lisada ka küpsetistele ja soolastele toitudele.
Ebaküdoonia pidev tarvitamine vähendab veres kolestreooli hulka, soodustab vererõhu langemist, annab rahustavat toimet (stressi korral), vähendab südamehaiguste tekkimist.
Kehvveresuse korral tuleks tarvitada värskelt riivitud vilju segatuna meega. Ekstrakt valmistatakse meega, riivitud viljad jäetakse meega toatemperatuurile seisma. Seda kasutatakse enne sööki 1 lusikatäis korraga 3-4 korda päevas enne sööki. Segu aitab parandada ka mao- ja maksategevust ning vähendab seedehäireid. Kehvveresuse puhul võib tarvitada kõikvõimalike toitudena: riivitult koos meega, teena jne.
Nõrga maksa- ja maotegevuse korral võtta toore vilja ekstrakti 30 min enne sööki.
Erkkollase värvusega ebaküdoonia sisaldab palju vähihaiguste profülaktikaks kasulikke flavonoide ja karotinoide. Soovitav purustatult teha veetõmmis (1 tl peenestatud vilju 1 kl keeva vee kohta) ja supilusikatäis korraga enne sööki 3-4 korda päevas pidevaks tarvitamiseks.
Vähihaigetel soovitatakse süüa riivitud vilju koos meega, vähemalt 1 tl enne sööki 2-3 korda päevas.
Toored viljad aitavad organismist vett eritada, toimivad diureetiliselt, kui kasutame neid vilju vesitõmmisena (1 spl peenestatud vilju valada üle 1 kl keeva veega, tõmmata 30 min). Juua üksnes hommikupoolikul 0,5-0,75 kl.
Köhasiirupi valmistamine
Ebaküdoonia viljad lõigata peenikesteks viiludeks, tampida suhkruga pooleks purki, kuni vedelik peale tuleb. Purk sulgeda. Peale seismist tekib siirup, seda saab kasutada sidruni aseainena.
Emakaverejooksu ja bronhiidi puhul teha keedis seemnetest. Võtta 10 grammi purustatud seemneid. Valada üle 100 ml keeva veega. Tekib kleepuv mass. Tarvitada 1 spl 4 korda päevas. Väliselt võib kasutada põletuste, nahaärrituste ja silmapõletike jaoks.
Jämesoolehaavandite, mao- ja soolte limaskestade põletiku korral on hea enne sööki juua 0,5 kl lehe(ja võrse)teed (1 tl kuivatatud peenestatud lehti 1 kl keevale veele, tõmmata 15-20 min).
Veresoonte lubjastumisel ja kõrgvererõhu korral tuleks talvel juua leheteed koos kuivatatud arooniatega. Sellise tee valmistame õhtul termosesse, siis saab marjadest kõik toimeained hommikuks kätte.
Kehva seedimise korrastamiseks juua leheteed või tõmmist viljadest ja lehtedest 30 min enne sööki.
Lehetee on talvel ka mõnus energiaallikas, aga ka palaval suvepäeval jääteena oma hapuka maitsega tubli janukustutaja.
Kasutamine kosmeetikas
– Viljatükiga võib teha toniseerivat näomassaaži.
– Mahlase tükiga naha hõõrumine pinguldab nahka ja valgendab tedretähne.
– Lehekeedis asendab hallidele juustele mõeldud juuksevärvi.
– Hõõrutud viljamassiga saab teha näomaske.
– Rasvaste juuste ja seborröa korral kasutatakse sooja keedist 30 grammist viljadest ja klaasitäiest veest.
– Seemnetõmmisega määrida põletatud nahka mitu korda päevas.
Kuidas korjata ja säilitada ebaküdooniat?
Õunakesi kogutakse septembris-oktoobris, enne ärakülmumist. Jahedamal suvel aga jäävad viljad sageli roheliseks. Selliseid vilju laske nädalapäevad toas järelvalmida. Külmikus võib ilma vigastusteta vilju värskelt säilitada tsellofaani sees mitu kuud. +2 °С juures kuni veebruarini.
Lehti ravi eesmärgil tuleks koguda õitsemise ajal ja neid kuivatada valguse eest kaitstud tuuletõmbuses.
Viljade (õunte) puhastamine
Kõige mugavam on seda teha järgmiselt: Võtta terav nuga. Poolitada viljad kõigepealt pikuti ja siis risti. Vastupidi kipuvad seemned laiali lendama. Seejärel sõrmega seemned ja seemnekojad eemaldada. Alles siis viilutada või purustada.
Teelisand ebaküdooniast
1 kg puhastatud ja purustatud või viilutatud ebaküdooniaid
1 kg mett (või suhkrut või mõnd lemmiksiirupit vms.)
Segada, puhtasse purki ja külmkappi, aeg-ajalt loksutada – nii lihtne see ongi.
Suhkrut võib lisada ka rohkem, kui teesse liiga hapu tundub – seda paremini säilib.
Kui on karta, et paari kuuga ära ei kulu, võib väikeste karbikestega hoida ka sügavkülmas.
Kogunud, toimetanud ja tõlkinud Ingrid Prass