Milline pähkel on kõige parem?
Iga pähklisort sisaldab endas erinevaid toitaineid erinevates kogustes. Ükski pähkel ei saa olla parem, kuna nad kõik on erinevad. Samamoodi nagu vajame erinevaid puu-ja juurvilju tasub ka pähklivalikut võimalikult mitmekesisena hoida. Pähklid sobivad ideaalselt toidukordade vahepalaks või kasutamiseks erinevates roogades põneva maitse ja tekstuuri andmiseks.
Aga mis värk maapähklitega on?
Maapähklid ei olegi tegelikult pähklid, vaid kuluvad kaunviljade toidugruppi nagu oad ja läätsed. Neil on pähklitega sarnane toitainete profiil, sest tegelikult on nad ju kõik seemned. Maapähklitel on tuvastatud sarnased tervisele kasulikud omadused, kui puu otsas kasvavatel pähklitel.
Kas pähklite leotamine muudab nad tervislikumaks?
Tervisliku toitumise blogides on üsna palju juttu olnud pähklite leotamisest fütaatide eemaldamiseks. Fütaadid on antitoitained, mis võivad takistada mineraalide imendumist. Samas ei ole tehtud uuringuid mil määral kui üldse leotamisest fütaatide eemaldamisel kasu on. Tegelikult on ju loomulik, et kõik toitained ei imendu kehas ning paljude toitainete mõju üksteise imendumisele ongi vastandlik. Kui tuua välja ainult fütaatide negatiivsed omadused jätame tähelepanuta nende kasulikkuse tervisele. Neil on nii antioksüdeeriv kui ka põletikuvastane toime, nad ennetavad vähirakkude teket, luudes mineraalide kaotust, aitavad kaasa süsivesikute seedimisele ning veresuhkru kontrollile.
Kas pähklid teevad paksuks?
Pähklid on nii suur tervislike monoküllastumata kui ka polüküllastumata rasvhapete allikas, kuid see ei muuda neid paksukstegevaks, sest keha ei omasta kõiki pähklites sisalduvaid rasvu. See ei tähenda muidugi midagi, kui kogu ülejäänud menüü on ebatervislik. Burgeri ja friikate ralli vahele pähklite söömine ilmselt kehakaalule head ei tee. Pähklid sisaldavad palju rasva, proteiini ja kiudaineid, mis aitavad isu kontrolli all hoida. Roogadesse lisatuna võivad pähklid alandada toidu glükeemilist indeksit, mis tähendab, et veresuhkru tase on paremini kontrolli all.
Kas toored pähklid on kasulikumad kui röstitud?
Mõlemad on kasulikud. Ainsad toitained, mis pähklitest röstimisel eemalduvad on need, mis ei ole temperatuuri suhtes stabiilsed (B grupi vitamiinid). Röstitud pähkleid müüakse tihtipeale soolatuna, mis tähendab, et naatriumkloriidi sisaldus neis on kõrgem, kuid sool on ainult pähklite pinnal ja õnneks on pähklite endi soolasisaldus väga väike (alla 10mg 100g kohta). Rasvasisaldus ei ole röstitud pähklites märkimisväärselt suurem. Tänu pähklite tihedusele ei saa neisse röstimisel imenduda rohkem kui 2-5% rasvainet.
Kas pähklid on kallid?
Tegelikult mitte. Ja mis on hinnasilt tervisele ja värskele toidule? Pähklipuud ei anna tööstuslikku saaki enne 15 aastat kasvamist. See tähendab, et kasvatajad peavad investeerima mitmeid aastaid enne, kui saagi abil saab hakata kasumit teenima. Samamoodi mõjutavad hindu loodusnähtused: põud, üleujutus või külmakraadid mõjutavad saagi kvaliteeti ja kogust. Ka pähklikasvatajad peavad elatist teenima.
Pähklite kilohind varieerub küll sorditi, kuid on kindlasti kallim, kui igapäevased köögiviljad. Samas ei söö me ju pähkleid korraga kilodekaupa. Tegelikult kui võrrelda pähkleid ja näiteks kõikvõimalikke töödeldud snäkke on kilohind üsna sarnane, lihtsalt pähklitest saab vaieldamatult rohkem kasulikke toitaineid.
Allikas: Vegamama.ee