Ava külgmenüü

Õige toit teeb terveks: köögiviljad tagavad parema elukvaliteedi

Köögiviljade populaarsuse üle rõõmustab kindlasti enamik tervishoiutöötajaid. Teadusuuringud kinnitavad, et rohke köögiviljade tarbimine aitaks aastas ära hoida miljoneid ennetähtaegseid surmasid, sealhulgas alandada ka vähki ja südameveresoonkonna haigustesse haigestumise riski, vahendab Tervisliktoitumine.ee.

Eesti toidupärimus kõneleb, et peale kapsa ja kaalika ei leidunud eestlaste toidulaual kuni 19. sajandini ühtki teist köögivilja. Vanad eestlased arvasid, et need ei anna piisavalt jõudu. Olgugi, et köögiviljad polnud sugugi populaarsed meie esivanemate seas, on see trend viimaste aastatega kardinaalselt muutunud.

Eesti soovituslik “5 peotäit puu- ja köögivilju päevas” põhineb Maailma Terviseorganisatsiooni andmetele. Nende uuringud kinnitavad, et sellise koguse tarbimine pikendab nii meeste kui ka naiste eluiga. Viiest portsjonist kolm peaksid moodustama köögiviljad ja kaks puuviljad.

Ilma kontota saate ühes kuus lugeda kuni 5 tasuta artiklit. Selle artikli edasi lugemiseks logige sisse või liituge Alkeemiaga luues endale tasuta konto.