Nõuanded, kuidas leevendada söögi- ja joogipohmelli nähtusid

Alkohol on diureetikum, mis tähendab, et see suurendab uriini eritumist ja põhjustab organismis vedeliku­kaotust. Veekaotusest tulenebki suurem osa pohmelusega seotud sümptomitest. Nn söögipohmell võib tekkida ülesöömisest, eriti kui on söödud palju rasvast toitu enne magamajäämist.

Esmane abi pohmeluse puhul on vedelikubilansi taastamine, vitamiinide ja mineraalainete manustamine ja külm dušš.

Joogiks sobib täiesti tavaline vesi, kuid sinna võib lisada ka sidrunit ja fenkoliõli, sobib ka mistahes värske mahl. Värske apelsinimahl, millesse on segatud natuke laimimahla ja pisut köömneid, peaks samuti olema hea leevendus alkoholipohmellile.

Vitamiinidest-mineraalidest võiks end turgutada magneesiumi, C- ja B-vitamiiniga.

Pohmeluse puhul aitab ka ingveritee või -vesi. Samuti võib segada vähese alkoholiga roseepipart, mere- või mäesoola (igat neist 0,5 g) ning seda segu sisse võtta.

Maksa tasakaalustava ja jahutava toime tõttu kasutatakse pohmelliraviks ka odratangukeedust (keeduvedelikku).

Põhiline pohmellileevendaja homöopaatias on Nux vomica. Rasvasest toidust ja jäätisest tekkinud pohmelli puhul aitab Pulsatilla. Kui on tugev peavalu pealael koos pideva kuumatundega, võib abi olla Sulphur’ist.

Kodusesse apteeki varu:

ingveriteed

Nux vomica ja Pulsatilla.

Allikas: „Tänapäeva Kunksmoori koduapteek“

Seotud