Esiteks – seentel on toiteväärtus! Seentes sisaldub küll kuni 90% vett, aga kuivaine kaalust on neis väärtuslikku valku 25–40%. See on umbes sama palju kui hernestes või piimas ja selles sisalduvate aminohapete koostise tõttu on isegi väärtuslikum valk kui paljudes kaun- ja köögiviljades sisalduv. Rasva on seentes vaid veidi ja ka selle moodustavad peaasjalikult head küllastamatud rasvhapped.
Teiseks – seened sisaldavad oma kuivaine kaalust 5–15% mineraale. Selliseid mineraalaineid nagu seleeni ja tsinki (vajalikud immuunsüsteemile), kaltsiumit, rauda ja mangaani. Just kõrge mineraalisisalduse tõttu söövad tooreid seeni nii metsa- kui ka koduloomad. Ka inimesed võiksid pudulojustest eeskuju võtta ja seeni nautida igal võimalusel.
Kolmandaks – seentes sisaldub suurel hulgal kiudaineid. Rohkem kui näiteks nisukliides või toores porgandis. Kiudained aga hoiavad seedimise tempot üleval, alandavad kolesterooli ja aitavad reguleerida kehakaalu.
Neljandaks – võimalikult paljude erinevate seente (soovitavalt metsikute) söömine äratab üles ja turgutab immuunsüsteemi tänu seentes sisalduvatele polüsahhariididele ja trepenoididele.
Olen nüüd ühe auruga seletanud põhjuseid, miks seened on kasulikud ja väärtuslikud, aga tegelikult piisaks seentest lugupidamiseks ka ainult nende hõrgutavast maitsest. Mina olen naudingualdis ja samuti üsna ablas, seetõttu on minu jaoks mõistlik ühendada maitsemõnud veidikese jalavaevaga selle toidu hankimiseks.
Seened on imemaitsev ja samas kerge toit, on ju seentes 100 grammi kohta keskeltläbi vaid 30–40 kalorit energiat. Ehk siis – peale päeva seenemetsas võib imelistel hõrgutistel lasta koonerdamata hea maitsta.
Autor: Margit Härma
Allikas: Tiibeti piimaseen – imeline abiline sooleprobleemide ja madala immuunsuse korral
Hapukapsas – imeline ravimtoit, mis edestab toidulisandeid pika puuga
Pärmseene vohamine soolestikus põhjustab mitmeid tervisehädasid
Need on kümme kõige kasulikumat toiduainet