Kas must leib on ikka tervislik?

Must rukkileib on eestlaste seas au sees olnud pikka aega, kuid viimastel aastatel on leivavalik poes võtnud silmanägemise kirjuks ning lisaks valikuraskustele kõlavad siin-seal tihti hüüded, et tervislikum oleks leivast üldse loobuda. Kuidas siis on ikkagi õige?

Liialdamata võib öelda, et leib on üheks eestlase toidulaua sümboliks ning etteruttavalt mainides – sugugi mitte asjata.Poeriiulitelt leiab tänapäeval lisaks traditsioonilisele rukkileivale loendamatu hulga teisi tooteid: koorikleiba, peenleiba, vormileiba, põrandaleiba, sepikut, saia jpm. Eestlane sööb keskmiselt ligi 40 kilogrammi pagaritooteid aastas ning seejuures eelistab kindlalt just kodumaiseid tooteid, kuna väljaspool Eestit valminud leib jõuab meie söögilauale haruharva.Must leib on traditsiooniline toit meie laual, kuid kui hästi me teda tunneme?”The Whiter The Bread, The Sooner You’re Dead.”Sellel ingliskeelsel väljendil on osaliselt tõsi taga. Kui veel ca 100 aastat tagasi oli täisterajahu leiva loomulik osa, siis moodsamate aegade saabudes hakkas ka leiva sisse tekkima järjest rohkem heledamat ja peenemat jahu.

Hakka Alkeemia klubi liikmeks luues endale konto!

Isikliku kontoga on sinu privileegid:

  • - Ligipääs artiklitele ja podcastidele
  • - Info ürituste kohta sündmuste kalendris
  • - Võimalus jagada infot oma sündmuste kohta
  • - Võimekus märkida artikleid loetuks jpm.

Mine registreerima

Hakates Alkeemia klubi liikmeks nõustud meie kasutajatingimuste, privaatsuspoliitikaga ja Alkeemia uudiskirjadega.

Seotud